Janny de Moor Janny de Moor

Kapucijnersoep

Ingrediënten

Voor vier:

Soep:

  • 2 l water
  • 4 saucijsjes
  • 500 g spruitjes
  • 2 preien in ringen
  • peper, zout
  • pot/blik kapucijners (800 g)*
  • mespunt gebrande suiker
  • 1 theel. dilzaad
  • 4 jeneverbessen
  • 100 g mager rookspek
  • 1 uitje

 

Garnituur:

  • 1 goudrenet
  • 4 zoetzure augurken
  • 1 bosje selderij

De orde der Kapucijnen, eens baardige bedelmonniken in bruine pij met kap, heeft altijd sterk tot de verbeelding der burgers gesproken. Zo hebben ze een geestig spoor door de Nederlandse taal getrokken: ‘De kapucienen gaan altijd getween’ staat voor : ‘neem toch nog een tweede glaasje’ een ‘kapucijnersknie’ is een gezwollen knie (van ’t vele knielen). En onze gedroogde kapucijner draagt de kleur van een monnikspij. In Sliedrecht bijvoorbeeld heetten kapucijners nog lang ‘grauwe munniken’.

In de tijd dat de orde werd opgericht (1528) heerste er in onze streken grote armoede. Bonen en erwten vormden het hoofdvoedsel van de meeste mensen, men mengde ze zelfs door het gerstebrood. De minderbroeders zullen zich dus maar al te vaak tevreden hebben moeten stellen met een maaltje van enkel de naar hen genoemde erwten. Zo eenvoudig is de soep hierboven ook weer niet. Wel typisch Hollands, dus lekker zuinig.

  • Het water aan de kook brengen. Saucijs, schoongemaakte spruiten en prei met peper en zout naar smaak 10 minuten koken.
  • De helft van de kapucijners met suiker, dille en geplette jeneverbes nog 5 minuten laten meekoken. De andere helft pureren met een staafmixer of door een zeef drukken.
  • De saucijzen uit de pan nemen, de gepureerde kapucijners in de pan doen en misschien nog wat water als de soep te dik lijkt.
  • Het rookspek in een koekenpan zachtjes uitbakken met de gesnipperde ui en de saucijzen erbij. Warm, apart bij de soep geven.
  • De appel schillen, kleine blokjes maken. In een ondiep schaaltje vermengen met plakjes augurk en fijngesneden selderij. Aan tafel in de soep te scheppen. Hierbij bruinbrood.**

 

*Gedroogde kapucijners (500 g) 12 uur weken in ruim water, laten uitlekken, gaar koken in 2 liter water. De helft pureren en apart houden.

** Bak voor deze gelegenheid  hierbij eens een boerenbol (zie onder Bakken: Brood).

 

.

Deel recept