Ingrediënten
Bakmateriaal:
- 1 of 2 koekpannen met veilige anti-aanbaklaag,
- 20 cm diameter
Beslag voor ca 50 dunne of 35 dikkere pannekoeken:
- 800 g tarwebloem, patent
- 10 eieren
- 2 eierdooiers
- 5 afgestr. theel. zout (10 g.)
- 1 1/2 l. volle melk
- 75 g gesmolten boter
Pannekoeken als deze worden met gejuich ontvangen, door jong en oud. Omdat de feestelijkheden waar ze bij horen ons toch al heel wat moeite kosten, hebt u misschien iets aan de volgende tip. Het is heel goed mogelijk de pannekoeken ’s morgens al te bakken. U neemt een wijde schotel, doet daar een bodempje water in, legt daarover een rooster en stapelt hierop de pannekoeken. Tenslotte zet u er een omgekeerde pan overheen. Aldus kunnen ze opgewarmd of warmgehouden worden in een oven van 75°C. zonder dat ze leerachtige randjes krijgen.
Pannekoeken hoeven niet alleen met zoetigheid gegeten te worden. Een lichte ragoût of ingebakken stukjes kaas, spek of worst vinden meestal ook veel aftrek. Behalve met jam, bruine suiker en honing in elk geval met stroop. Bij ons thuis mochten we op een stoel gaan staan en onze naam ermee op de pannekoek schrijven. Knoeien mocht voor een keer!
- De bloem in een kom storten, een kuiltje maken en daarin alle eieren breken. Dooiers toevoegen. Het zout erbij strooien. Nu vanuit het midden eieren en bloem doorelkaar roeren.
- Wat melk toevoegen en het dikke beslag met een lepel of de deeghaken van een mixer bewerken. Als de massa glad is de rest van de melk beetje bij beetje erbij roeren. Zo mogelijk een halfuurtje toegedekt laten rusten op een koele plaats, dat geeft een beter resultaat.
- Alle boter smelten in een of twee koekepannen: met twee pannen bent u eerder klaar maar dat vergt wel enige handigheid. De gesmolten boter in het beslag laten lopen, goed roeren. Op die manier hoeft u niet telkens opnieuw boter in de pan te doen.
- De vette pannen goed heet laten worden en met bakken beginnen.
- Voor wie zich nog nooit in deze routine gestort heeft: om de pannekoeken warm te houden zet u een bord op een pannetje kokend water. Daarop komt de stapel.
- Na het opnieuw verhitten van de pan het beslag doorroeren en met behulp van een juslepel zoveel beslag in de pan laten lopen dat de hele bodem bedekt is. Weer op het vuur zetten, de randen als ze droog worden zonodig voorzichtig losmaken. Als de hele bovenkant gaatjes vertoont (droog is), de pannekoek keren, iets korter bakken dan de bovenkant, op het warme bord wippen.
* Eenvoudiger recept: 250 g zelfrijzend bakmeel, 1 theel. zout, 1 ei, ca 4,5 dl melk, 25 g boter (ca 12 stuks).
* Zelfs invriezen kan. Op iedere pannekoek een vierkantje bakpapier leggen. Een stapeltje in een plastic zak doen. Goed afsluiten. Warmen: uitgepakt op een bord leggen. Onder een kap 3 minuten op de hoogste stand in een magnetron zetten. Warm houden onder de kap als boven.