Ingrediënten
Voor vier (!):
Materiaal:
Römertopf nr. 111
Garnituur:
- 1 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- half vanillestokje of vanille-extract
- 3 eetl. suiker
- scheut rode wijn
- 20 g aardappelzetmeel
Kip/Haan
- een bio-kip (1.25 kg) of een haan *
- 1 hele gepelde ui
- handvol citroenmelisse of schil van halve bio-citroen
- peper, zout
- boter
- 750 geschilde vastkokende aardappels in partjes
- peper, zout
- 1 gesnipperde ui
- 100 g mager rookspek in blokjes
Boeren in het vruchtbare gebied tussen de grote rivieren waren vaak welgesteld. Bij speciale gelegenheden dronk mijn Grootje zelfs een glas Medoc met haar vriendinnen, die telkens de voile van hun hoedjes moesten optillen om een slokje te kunnen nemen. Zo was er altijd wel wijn in de witgekalkte kelder voor de graag gegeten stoofpeertjes. Als ze trek kreeg in dit familiegerecht zocht ze ’s avonds een kip uit in de ren, waarna mijn grootvader die de volgende morgen slachtte. Dat soort loopkip was lang niet te koop, nu weer wel.
En dan de citroenmelisse, die het gerecht smaak geeft. Het is een makkelijke plant soms zelfs te, want hij loopt de tuin door, als je hem niet in de gaten houdt. Volgens de middeleeuwse abdis Hildegard von Bingen is het kruid niet alleen smakelijk, maar ook nog eens goed voor de zenuwen. Dat bracht natuurgenezers erop er een drank mee te maken: zoals Kloostervrouw Melissegeest met ethanol, een van de alcoholen. En wel 79%. Tegenwoordig staat er een waarschuwing bij, maar ooit is een leidinggevende die tegen vergaderingen opzag bekeurd omdat hij altijd een of twee glaasjes ervan nam en naderhand ging autorijden.
*Uit hoofde van mijn beroep was ik benieuwd naar het lot van de haantjes die geboren worden, maar die het in de supermarkten hebben afgelegd tegen de kippetjes. Evenveel geboren, maar niet gelijk behandeld. Het lot van veel mannetjes! Wilt u dan weten wat er met die haantjes gebeurt? Ze worden vergast. Maar ik ontdekte ik dat Boerderij De Lankerenhof https://www.lankerenhof.nl/haantje-de-coq/, vrij opgegroeide haantjes levert. Op de foto ziet u een haantje.
- Peren schillen. Kroontjes wegdoen, steeltjes niet. Met vanille(stokje) en suiker in een wijde pan leggen. Bijna onder water zetten; 3 uur toegedekt sudderen. Na 1 uur de wijn toevoegen.
- De peertjes in een schaal zetten met de steeltjes omhoog. Het perennat zo nodig inkoken tot 500 ml. Het aardappelmeel glad roeren met wat koud water. Al roerend van het vuur af vuur in het hete nat schenken. Op het vuur roerend binden. Afgekoeld over de peertjes lepelen.
- De Römertopf kwartier in koud water zetten, afdrogen, beboteren. De haan vullen met ui en melisse/citroen. In de pot leggen. Met peper en zout bestrooien. De gesloten pot op de richel boven de onderste in de oven zetten, instellen op 250 graden C.
- Na 30 minuten de aardappels met peper en zout om de haan heen leggen. Bovenop spek, uiesnippers en wat boter. Pot sluiten; weer 45 minuten braden in de oven. Tenslotte nog 5-10 minuten zonder deksel voor een mooie bruine kleur. In totaal ca. 1 uur en 20 minuten
Wijn: Médoc.
Menusuggestie:
- Vooraf: Peulensalade. 300 peultjes afhalen; 3 minuten onbedekt koken in ruim water. Koud spoelen, mengen met gehakte peterselie, bosui, notenolie, witte wijnazijn, zout en nootmuskaat. Plakjes hardgekookt ei eromheen.
- Na: Advocaat met slagroom.