Ingrediënten
Bakmateriaal:
- ovenschaal met platte rand,
- diameter bovenkant 26 cm,
- inhoud 1,25 l
Deeg:
- 225 g tarwebloem, patent
- 1-2½ theelepel zout (2-5 g)
- 125 g zeer koude boter in blokjes
- circa 125 ml ijskoud water
- 1 eetlepel citroensap
Vulling:
- 150 g geschrapte wortels
- 150 g paddestoelen
- 100 g prei
- 1 laurierblad
- zout
- 400 ml melk
- 350 g stevige visfilet
- 100 g gerookte poon- of forelfilet
- 20 g boter
- 30 g bloem
- gehakte peterselie en maggiplant (lavas)
Bovenop:
- losgeklopt ei
Meestal bedek je zo’n schotel met ‘piedeeg’. Maar heel Engels is ook een korst van aardappelpuree, bladerdeeg, of rough puff pastry. Dat laatste, veel minder vette ‘ruwe bladerdeeg’ is vlugger klaar dan het gewone, houdt het een paar dagen in de koelkast en maanden in de diepvries. Slagen doet het alleen als zowel water als boter ijskoud zijn en de klontjes niet kleiner dan kapucijners. Van bovenstaand recept hebt u slechts de helft nodig. Handig, want want daarmee is het meeste werk voor een volgende keer gedaan. Een fish pie krijgt zijn speciale smaak van meegepocheerde gerookte schelvis ‘haddock’. Die is hier uit de mode en dus raar duur. Mooi alternatief is gerookte poon, net zo’n stevig visje, maar ook forelfilet beviel mij prima, beide niet meegepocheerd.
- Bloem en zout mengen, de boter daarin met twee messen tot kapucijner-maat snijden. Met een mes bij beetjes zoveel water met citroensap erdoor roeren dat alle droge bloem wordt opgenomen. De kruimels op bestoven werkvlak met koele hand stevig samendrukken tot een rechthoek. Met bloem bestuiven. Uitrollen tot 35x15cm. Smalle uiteinden naar het midden vouwen, dubbelklappen; opnieuw hetzelfde doen. Ingepakt kwartier koelen. Driemaal herhalen.
- Wortels, champignons en prei in plakken met laurier en zout gaarkoken in de melk. Rauwe vis daarbij 10 minuten toegedekt tegen de kook aan houden. In een zeef boven een kom scheppen.
- Boter smelten in kleine pan, bloem erdoor roeren en langzaamaan 350 ml kookvocht. Roerend een gladde saus koken. In de ovenschaal mengen met groente, stukken vis en gerookte filet. Afgekoeld met kruiden bestrooien.
- Oven voorverwarmen op 220˚C.
- De rand van de schaal inkwasten met ei. Helft van het deeg uitrollen. Losjes (!) over de vulling leggen, rand aandrukken. Overhangend deeg wegknippen.
- Middenop een gaatje knippen. Versieren met de afsnijdsels, met ei bestrijken.
- Bakken: op de middelste richel een kwartier bij 220˚C, daarna een half uur bij 180˚C. Serveren in de schotel.