Ingrediënten
Voor twee:
- 200 g snijbonen
- 2 eetl. olijfolie
- 1 rode ui
- half l. blik kikkererwten
- 1-2 teentjes knoflook
- 1 eetl. citroensap
- circa 3 eetl. kookvocht
- peper, zout
- pikant paprikapoeder
- zwarte olijven
- komijnzaad
- korianderblad
- pitabroodjes
Johannes van Dam schrijft in De Dikke van Dam over de Hollandse snijboon: ‘Ze hebben een heel eigen aroma, dat we bijvoorbeeld wel eens in wijn zijn tegengekomen. Die zijn zonder veel poespas al goddelijk. Des te vreemder dat ze steeds minder populair lijken te worden.’ Maar dat was 2005. Nu zijn we wijzer. En de bonen nog malser zodat je echt geen snijbonenmolen meer nodig hebt. Van Dam dacht dat na de import van de soort uit Zuid Amerika de snijboon in de Arabische wereld werd ontwikkeld, vandaar dat de naam ‘Turksche boon’ hier gebezigd werd in de 17e eeuw. Zou goed kunnen, gezien ettelijke Arabische recepten. Daardoor geïnspireerd vindt u hier een Midden-Oosters getint gerecht. Met een beetje poespas.
- De snijbonen, wassen, van kop en staart ontdoen, in ruiten snijden. In open pan net gaar koken (circa 10 minuten). Afgieten.
- Intussen 1 eetl. olijfolie op matig vuur verhitten in een koekepan. De ui pellen en in ringen snijden, heel zacht glazig fruiten in de olie. Uit de pan nemen.
- De erwten laten uitlekken, kookvocht bewaren. 2 eetl. erwten apart houden. Alle ingrediënten tot en met peper en zout met een staafmixer tot een gladde, romige puree malen. Beginnen met 3 eetl. kookvocht: het moet een stevige puree worden.
- Deze hummus middenin de koekepan scheppen, de snijbonen eromheen schikken, garneren met de uieringen. Met een vork een richel trekken over de hummus daarop de tweede eetl. olie. gemengd met paprika druppelen, wat komijnzaad erover. De olijven en de achtergehouden erwten over de snijbonen strooien. Onder deksel zachtjes warmen. Tenslotte garneren met korianderblad. Hierbij geroosterd pitabrood.
Wijn:Rosé.
Menusuggestie:
- Vooraf: Rucola met tomaat. Rucolabladeren zonder steeltjes fijnsnijden. Mengen met stukjes ontvelde Romatomaat. Aan tafel peper en zout erover. Ook met brood.
- Na: Dadels met meloenballetjes. Balletjes uitsteken uit een meloen. Uurtje in een kom laten staan met verse dadels (Medjoul/Mazafati) zonder pit. Af en toe omschudden. Serveren in coupes.