Ingrediënten
Bakmateriaal :
- 3 beslagkommen,
- niet ingevette aluminium chiffonvorm (te koop bij toko)
- bovenkant 22 cm diameter,
- losse bodem 19 cm, hoogte 9 cm,
- (met 3 uitsteeksels van 3 cm bovenaan)
- of tulbandvorm 3 l.
Beslag:
- 100 g pandanblad (toko)
- 150 ml romige kokosmelk
- 200 g tarwebloem, patent
- 200 g fijne kristalsuiker
- 6 g bakpoeder
- 3 g zout
- 90 ml zonnebloemolie
- 5 zeer verse eierdooiers (L) op kamertemperatuur
- 5 zeer verse eiwitten (L) op kamertemperatuur
- 2 g cream of tartar (toko of online bij taartbakwinkels),
- anders wijnsteenzuur (apotheek), beide stabilisator van eiwit
Culinaire vondsten verliezen zich meestal in een mistig verleden. Maar we weten precies wie dit zeer luchtige baksel bedacht heeft. Dat was Harry Baker (mooie naam!), een koopman uit Los Angeles die cateraar werd in Hollywood. Hij vernoemde zijn cake in de jaren twintig van de vorige eeuw naar een toen heel modieus doorzichtig en elastisch zijden stofje. De cake werd razend populair in de jaren dertig, nu vergeten, maar niet in Azië. Via de Filippijnen, waar ettelijke banketbakkers enkel chiffoncakes verkopen, belandde het idee in Maleisië en Indonesië. Daar kreeg het de nootachtige vanillesmaak van geurig pandanblad. Geen pandan? Dan misschien de in de Filippijnen populaire Lemon chiffon cake: voeg met 150 ml kokosmelk 3 theelepels geraspte citroenschil plus 1 theelelepel vanillemerg toe aan olie en dooiers.
- Het pandanblad wassen, fijnsnijden. Kokosmelk toevoegen. Pureren met een staafmixer. Het groene sap eruit knijpen boven een fijne zeef. Opvangen.
- Oven voorverwarmen tot 185 ˚C.
- Bloem zeven met suiker, bakpoeder en zout.
- Olie, eierdooiers en 125 ml pandan-kokosmelk (zonodig aangevuld met kokosmelk) glad kloppen met een garde in een andere kom.
- Meteen door de droge bestandelen klutsen tot een glad beslag.
- De eiwitten met een mixer schuimig kloppen. De stabilisator toevoegen en doorkloppen tot het eiwit zeer stijf is.
- Het groene beslag op het schuim scheppen. Met een grote gladde lepel voorzichtig maar egaal door het eiwit vouwen.
- In de vorm schenken.
- Meteen op de onderste richel van de voorverwarmde oven zetten; 50-60 minuten bakken. Een satéprikker moet er droog uitkomen.
- Omkeren – bodem niet indrukken. Op de pootjes (uitsteeksels), hangend in de vorm 1½ uur laten afkoelen (tegen inzakken). Is de vorm te hoog gevuld dan kunt u de pootjes verlengen met sterke wasknijpers.
- De afgekoelde cake voorzichtig en langzaam losmaken met een scherp dun mes. Serveren met de mooiste kant boven.