Ingrediënten
Bakmateriaal:
- ovenbakplaat belegd met bakpapier
Deeg (voor circa 30 stuks):
- 225 g roomboter
- 50 g gezeefde poedersuiker
- 1 eierdooier;
- 1 eetlepel ouzo
- 50 g amandelschaafsel,
- geroosterd en heel fijngedrukt
- 275 g tarwebloem, patent, gezeefd met
- 1 afgestreken theelepel (2,5 ml) bakpoeder
- en een snufje zout
- kruidnagels
Bovenop:
- poedersuiker
Het beroemde Arabische ‘koekje-voor-geliefden’ Chorayiba kwam als Koerabiye tegelijk met de Turken Griekenland binnen. Over dat ongenode bezoek was men niet zo tevreden, maar de koekjes ‘Koerabiethes’ werden al gauw geaccepteerd. Zozeer, dat men ze ging inpassen in het eigen geloof en aan de eigen smaak. Op Kreta maakt men er een soort tulbandje van met een kruidnagel erin, als herinnering aan de drie koningen, die Maria verwenden met kruidige wierook, mirre en goud. Bovendien gaat er een slok ouzo door.
Op het vasteland liggen ze tegen Kerst hoog opgestapeld bij de bakkers in de winkel, in de vorm van sterren, rondjes en halve maantjes. Zonder kruidnagel, maar ook met de Griekse nationale drank ouzo, waarvan de naam ook al weer zou zijn afgeleid van Turks üzüm ‘druiven’.
Leuk vacantiewerkje voor kinderen. Vooral dat tulbandjes knijpen.
- De oven voorverwarmen op 160°C.
- De boter langzaam goudgeel bakken. Afschuimen, en zonder het bezinksel in een deegkom schenken. Laten stollen.
- Met een mixer poedersuiker en boter luchtig kloppen. Dan de eierdooier en de ouzo erdoor mixen.
- Nu met een grote gladde lepel eerst het amandelschaafsel en dan bij beetjes ook de met bakpoeder gezeefde bloem er door roeren. Vervolgens heel kort kneden tot een samenhangend deeg.
- Balletjes ter grootte van een knikker vormen (ca 25 g). Op de met bakpapier belegde plaat leggen, een beetje plat drukken en dan met twee vingers twee keer erin knijpen zodat er vier deukjes in komen. Middenop een kruidnagel steken. Of het deeg uitrollen tot een halve cm dik en met een vormpje figuren uitsteken.
- Bakken ca 20 minuten op de middelste richel of totdat ze heel licht gekleurd zijn. Absoluut niet bruin. Daarna 10 minuten laten staan op de plaat. Omkeren, met poedersuiker bestrooien, weer rechtop zetten en opnieuw bestrooien, zodat ze overal in de suiker staan.
- Als ze helemaal zijn afgekoeld in een goed sluitende trommel doen en nog eens met poedersuiker bestrooien. Minstens 2 dagen laten staan, dat verbetert de smaak. Ze blijven een maand lang lekker.