Janny de Moor Janny de Moor

Kokospannekoekjes met linzenkerrie

Ingrediënten

Voor twee:

 

Linzenkerrie:

  • 1 eetlepel boter of olie
  • 1 dessertlepel garam masala of hete kerrie
  • 300 g boerensoepgroenten, diepvries
  • 1 rood pepertje, fijngesneden (met of zonder pit)
  • half literblik linzen
  • 2 theelepels kurkuma
  • peterselie

Kokospannekoekjes (4 stuks):

  • 25 g geraspte kokos (gedroogd)
  • 50 ml water
  • 100 g tarwebloem, patent
  • 2 g zout
  • circa 25 ml kokosmelk of water
  • 1 eetlepel gesmolten boter of olie
  • tabascosaus

Pol roti uit Sri Lanka. Ooit Ceylon, waar Nederlanders als opvolgers van de Portugezen van 1658 tot 1796 een kolonie hadden en zoveel invloed kregen dat gehaktballetjes er nog steeds ‘frikkadels’ genoemd worden. Waar door toedoen van Nederlanders tarwebrood wordt gebakken en Noord-Hollandse Broeders (Breudher) terwijl er geen tarwehalmpje groeit. Voor zover ik kan nagaan brachten onze landgenoten op hun beurt geen enkel Sri Lankees gerecht mee naar huis. Nog niet nieuwsgierig naar Aziatische hapjes, zoals blijkt uit de kookboeken van die periode. Geen sprake van kokos, met kerrie een zeer belangrijke smaak van het eiland. Een vroege vermelding van kerrie vond ik in het ‘Recept Boeck van Adriana Elizabet Pit  Geb. Abeleven, Binnen Utrecht, Den 20 Maart 1761’. Maar zij was dan ook geboren in Batavia.

  • Kerrie. Het vet verhitten in een lage pan, de masala (kerrie) zachtjes fruiten. Groente en peper roerend laten meedoen. Linzen met kookvocht en kurkuma toevoegen. Onder deksel zachtjes warmen. Tenslotte gehakte peterselie erover.
  • Kokos mengen met 50 ml water. Even laten weken. In een beslagkom met een mes tot kruimels roeren met bloem en zout. Met het mes bij beetjes het overige vocht erbij roeren, telkens even voelen of het al een deeg kan worden. Dat mag beslist niet te nat zijn. Kort kneden, in 4 bolletjes verdelen en op onbestoven werkvlak uitrollen tot rondjes van 12 cm.
  • Een koekepan met anti-aanbakbodem dun inkwasten met vet. Op hoog vuur de lapjes deeg aan weerszijden bakken – telkens in weinig vet – tot er bruine puntjes verschijnen. Warm geven bij de linzen (en de courgetteragout). Voor liefhebbers tabasco op tafel.

 

Menusuggestie

  • Vooraf Courgetteragout: 1 eetlepel gesnipperde ui in een halve eetlepel braadboter fruiten met een halve theelepel kurkuma en 50 g gezouten cashewnoten, snuf dilzaad en komijnzaad erbij en 50 ml kokosmelk. Hierin een halve courgette in blokjes zachtjes gaar laten worden onder deksel. Garneren met dillegroen.
  • Na: Mango.

Deel recept