Ingrediënten
Bakmateriaal:
- ingevette bakvorm
- met lage rand 30x23x3 cm
Vulling:
- 325 g gedroogde dadels (zonder pit: 250 g)
- 200 ml water
- 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- 1 eetlepel citroensap
Kruimels:
- 175 g tarwebloem, patent
- 1 theelepel bakpoeder (2 g)
- ½ theelepel zuiveringszout (1 g)
- ½ theelepel zout (1 g)
- 200 g koude boter of margarine
- 150 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 zakje (Bourbon)vanillesuiker (6 g)
- 75 g havermout
Hier komen de ingrediënten
Geproefd bij mijn vroegere buurvrouw Ellen. Ze bracht dit recept mee van een reisje naar Israël, het land waar ze een tijdlang werkte. Bij Israël en dadels denk je natuurlijk meteen aan de prachtige glimmende dadels op de Mahane Yehuda markt in Jeruzalem, aan de dadels in het Hooglied en de dadelkoek die David uitdeelde nadat hij voor de ark uit had gedanst. Maar nee, het blijkt een klassieker uit Canada. Niet vreemd natuurlijk voor een land dat mensen uit de hele wereld heeft aangetrokken, die allemaal hun eigen keuken in ere hebben gehouden. Dit dadelgebak komt uit de ‘prairies’. In de jaren dertig van de vorige eeuw heerste er grote droogte in de ‘broodmand’ van Canada, de tarweoogsten mislukten. Maar vrouwen van Schotse afkomst wisten daar wel wat op: meer havermout dan tarwe. Misschien heet de koek daarom wel ‘matrimonial cake’ (huwelijkscake): ze hielden het leuk. Anderen denken dat de samenstelling verwijst naar de ups en downs van het huwelijk: ruwe bovenkant, zoete vulling en solide basis. Hier de moderne luxe uitvoering met meer tarwe dan haver. In het westen van de streek noemt men het gebak overigens gewoon date squares.
- Dadels ontpitten en in stukjes snijden. Met suiker en rasp al roerend zachtjes koken in het water tot de massa dik wordt. Sappen door de moes roeren. Laten afkoelen.
- Bloem, bakpoeder en zouten zeven in een kom. Met twee messen de boter erdoorheen snijden. Met de vingertoppen tot fijn kruim wrijven. Suikers en havermout doorelkaar roeren. Met een mes door het kruim mengen.
- Oven voorverwarmen op 180˚C.
- 400 g van het kruim op de bodem van de bakvorm strooien. Stevig aandrukken. Lepels dadelmoes erover verdelen; tot een egale laag uitstrijken met een natte vork. De rest van de kruimels over de dadelmoes strooien. Licht aandrukken.
- Op de onderste richel van de oven bakken tot de bovenkant mooi bruin is. Dat neemt circa 45 minuten.
- Meteen met een scherp mes in vierkantjes snijden. Laten afkoelen in de vorm. Eruit nemen met een pannekoeksmes. Bewaren in een luchtdichte doos. Of invriezen.