Ingrediënten
Voor twee:
- 1 flespompoen van circa 1 kg
- 3 eetlepels tahini
- 3 eetlepels limoensap
- 1 teen knoflook, uitgeknepen
- 2 eetlepels fijngeknipte peterselie
- zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui in ringen
- blik kikkererwten (400 g)
- 2 eetlepels granaatappelpitten
erbij:
- geroosterd pittabrood
Veel culinaire schrijvers menen dat kalebassen/pompoenen van oorsprong Amerikaans zijn. Maar paleontologen denken dat deze houdbare soort, net als de kokosnoot, al in een verre voortijd van Afrika over de oceaan naar Amerika is gedreven. Van de fleskalebas (Curcubita lagenaria siceraria) zijn bijvoorbeeld pollen gevonden in het graf van de Egyptische farao Ramses II (1200 v.C). Men gebruikte de schil na geduldig leegschrapen als een fles, blijkt uit oude teksten uit Syrië (Ugarit 1300 v.C). Dat gebeurt nog steeds in het Midden-Oosten. Maar ook zijn er wel 7000 jaar oude resten van de soort opgegraven in Mexico. Dus deze vrucht moet Amerika ontdekt hebben lang voor Columbus! In een onlangs vertaald Syrisch kookboek (1250 n.C) staan bijvoorbeeld ook al ettelijke recepten voor fleskalebas. Hier al-qar’a bi-hummus, een moderne Midden-Oosterse toepassing van de jonge Amerikaanse pompoenkruising ‘butternut squash’ (Curcubita moschata). Want wij mensen blijven aan de gang met wat ons smaakt. Overal!
- De pompoen wassen, in de lengte halveren, pitten en draden eruit schrapen. Verpakt in magnetronfolie op de bolle kant in een schotel leggen, 8 minuten garen op het hoogste vermogen, 5 minuten laten staan (of half uur op het snijvlak bakken in een oven van 200 graden C).
- De sesampasta losroeren met limoensap, knoflook en 1 eetlepel peterselie. Zoveel water toevoegen dat een prettige saus ontstaat. Afmaken met zout. Overbrengen in een sauskommetje.
- Uieringen glazig fruiten in de olie. Uitgelekte kikkerwten kort laten meedoen.
- De pompoenhelften uithollen met een aardappelronder. Uitsnijdsels nog even doorwarmen met kikkererwten en ui, terugscheppen in de schillen. Garneren met granaatappelpitten en de overige peterselie. Hierbij de broodjes. Apart op tafel: de overgebleven vulling, wat granaatappelpitten en de saus.
Wijn: Rosé
Menusuggestie
- Vooraf: Spinaziesla (salatet al-sbanegh). 200 g gewassen spinazie, grofgesneden mengen met 1 eetlepel bosui, blokjes tomaat, olijfolie, 1 theelepel gemalen piment, zout. In een opengesneden pittabroodje stoppen.
- Na: Verse vijgen.