Ingrediënten
Voor twee:
- 1 fijne rookworst
- 100 g fusilli
- 2 eetl. rookspek in blokjes
- 200 g snijbonen in ruiten
- 1 eetlepel boter
- 1 ui, gesnipperd
- blik tomatenblokjes (400 g)
- peper, zout
Gelders vanwege de rookworst. Iedere Gelderse slager wil daarin beter zijn dan zijn collega’s. En om te laten zien hoe goed hij wel is geeft de mijne er een kado bij een flinke bestelling, zodat je vanzelf daarop terugkomt.
Hoe komt dat? Ach, ik denk gewoon doordat wij als kind gezien hebben hoe onze ouders smulden van de stampotten met worst. Het geeft ons dat warme gevoel van gezelligheid op een donkere winteravond. De mok snert met royale plakken worst. En ik weet nog goed hoe het bij ons traditie was dat mijn moeder op zaterdagavond – ook in de zomer – een rookworst welde, die mijn vader dan met plechtige gebaren aansneed en uitdeelde bij het borreltje. Overheerlijke onderstreping van saamhorigheid. Meer over ROOKWORST onder EN VERDER >doorscrollen naar SHOW MORE op deze site, of tik ROOKWORST in bij ZOEK.
- De worst 20 minuten laten wellen in water dat net tegen de kook aan is.
- De pasta (kooktijd 9 min.) met het rookspek in ruim kokend water 4 minuten koken, dan de snijboonstukjes 5 minuten laten meekoken in open pan. Afgieten in een zeef.
- De boter verhitten in een koekepan. De uiesnippers glazig bakken. Tomatenblokjes met sap toevoegen en laten inkoken tot een dikke saus. Op smaak brengen met peper en zout.
- Pasta met bonen rondom de saus scheppen. Garneren met de worst in schuine plakken.
Pilsje erbij.
Menusuggestie
- Vooraf: Op blaadjes sla flink wat tuinkers, daarop gehalveerd hardgekookt ei, omkranst met mayonaise.
- Na: Deventer ijsje; bolletje vanille-ijs waarop kleine blokjes deventer koek en een schepje vanillevla.