Ingrediënten
Bakmateriaal:
- ovenbakplaat,
- belegd met bakpapier
Deeg (voor 40 stuks):
- 500 g tarwebloem, patent
- 7 g instantgist
- 1 theelepel suiker
- circa 300 ml lauwe melk
- 25 g zachte boter
- 8 g zout
- bloem voor het werkvlak
- 1 eierdooier losgeklopt
- met 2 theelepels melk
- maanzaad, sesamzaad, karwijzaad, nigellazaad
Onze grote hotels willen geen gejeremieer over het ontbijt, dus serveren ze gewoon alles: naast een ‘Hollands’ ontbijt staat ook Engels en Amerikaans op je te wachten. En zogenaamde croissants, voor als je Frans wilt doen. Dat is wel het minimum. In het Amstel Hotel in Amsterdam kun je er ook nog champagne, gerookte zalm en pannekoekjes met kaviaar bij krijgen. Wie zich dan nog niet thuis voelt, komt niet van deze planeet, schijnen ze daar te denken. Toch zijn ze allemaal iets vergeten: Haags Ontbijt, die sjieke kleine broodjes, waarvan je zonder bezwaar kunt blijven eten. Met die leuke naam, die zo helemaal bij de politieke stad past: van weinig een hoop bombarie maken. In Den Haag, dat weet je, legt men de kaas van het ene op het andere sneetje. Bij Haags Ontbijt kun je vier keer doen met 1 plakje kaas! Ooit heb ik geprobeerd ze te bestellen voor een officiële Nederlandse maaltijd, in plaats van het Franse stokbrood, maar er was kennelijk geen bakker voor te vinden, dus het werden de saaie voorgebakken ‘minibroodjes’. Met deze boeiende kleintjes bent u zeker van succes bij kinderen (verjaarspartijtjes!, vooral als ze zelf mogen meedoen), bij picknicks en barbecue’s, en bij mensen die stokbrood te hard vinden.
- Bloem, gist en suiker mengen in een kom. Melk en boter erdoor roeren. Kort kneden tot samenhangend deeg. Mischien is daarvoor nog wat melk nodig. Zout erbij en 6 minuten kneden met de machine laagste stand of met de hand tot het deeg blazen vertoont en elastisch is. Toegedekt met een vochtige doek bij kamertemperatuur circa een uur laten rijzen tot tweemaal de omvang.
- Het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitdrukken tot een vierkant blok. Daaruit 40 ongeveer gelijke stukjes knippen. Met de vochtige doek bedekken. Op een vochtig werkvlak al rollend dunne sliertjes maken van de stukjes deeg, 20-25 cm lang. Dicht bij elkaar op de bakplaat leggen als knoop, krakeling, achtje, slakje of vlechtje wat u maar invalt (voor vlechtjes 3 sliertjes nemen, na het vlechten in drieën snijden). Opnieuw een half uur laten rijzen onder de doek.
- Oven voorverwarmen op 225˚C.
- De deegjes bestrijken met losgeklopte eierdooier, bestrooien met maanzaad, sesamzaad, karwijzaad of nigella.
- Op de middelste richel goudbruin bakken in 15-20 minuten. Met papier en al op een rooster laten glijden om af te koelen. Haags Ontbijt laat zich uitstekend invriezen. In de verpakking laten ontdooien.