Ingrediënten
Bakmateriaal:
- licht ingevette (gekartelde) vlaaivorm
- met losse bodem, onderkant 26 cm,
- bovenkant 28 cm diameter,
- opstaande rand 2,5 cm
- bakpapier
- overjarige peulvruchten
Deeg:
- 175 g tarwebloem, patent
- 25 g maïzena
- 1 eetlepel poedersuiker
- snuf zout
- 75 g zachte boter
- 1 ei (L)
- eventueel water
Vulling:
- 650 g Nederlandse kersen
- 100 g poedersuiker
- 100 g amandelmeel
- 3 grote eieren
- 1 drupje bittere amandelolie
- 25 g amandelschaafsel
We bezochten Sussex om ‘Great Dixter House and Gardens’ te bekijken, een fantastische ervaring, maar minstens even bijzonder waren de overheerlijke kersen in een stalletje onderweg. En de schaalvol die we later bij aankomst in ons hotel trots kregen aangeboden. Toch dreigt in Engeland de kers, net als hier, te verdwijnen. De laatste 50 jaar is 90% van de boomgaarden gerooid, zodat 95% van de kersen moet worden geïmporteerd. En daarom is een zaterdag in juli uitgeroepen tot National Cherry Day door de Foodlovers Britain. Speerpunten van de campagne ‘Help de kers’: koop Engelse kersen, ga ze zelf plukken, huur een kerseboom, plant een kerseboom in je tuin. Plus een prijs voor het beste kersenrecept. Padvinders, die Engelsen! Maar wel iets om na te volgen. Als beginnetje Ripe tart, uit het plaatsje Ripe in Sussex, daar traditie tijdens de kersenoogst. Hier dus maken met Nederlandse kersen. Op naar de boomgaard!
- Bloem, maïzena, suiker en zout goed mengen in een kom, boter erdoor snijden met 2 messen, ei toevoegen. Misschien is er ook iets water nodig om een smijdig deeg te kunnen kneden. Dat deeg op een bestoven werkvlak uitrollen tot een cirkel van 32 cm. De vorm ermee voeren, half uurtje koelen.
- De gewassen kersen pitten met een pittertje, droogdeppen.
- Oven voorverwarmen op 200˚C.
- De deegbak inprikken met een vork, bekleden met bakpapier en vullen met de peulvruchten; 10 minuten bakken op de net niet onderste richel, dan de peulvruchten op het papier voorzichtig wegnemen en nog 5 minuten bakken.
- Eerst 25 g amandelmeel op de bodem strooien, kersen erover verdelen. Een beslagje klutsen van poedersuiker, 75 g amandelmeel, eieren en amandelolie. Over de kersen schenken; 25 minuten bakken; dan met het amandelschaafsel bestrooien en 10-15 minuten doorbakken tot het schaafsel licht kleurt. Na afkoeling uit de vorm nemen. Aansnijden met een scherp zaagmes.