Janny de Moor Janny de Moor

Kippefricassee met misère

Ingrediënten

Voor twee:

 

Misère:

  • 1 kleine komkommer
  • 1 theelepel zout
  • 75 ml crème fraîche
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels grofgesneden dille
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten

Fricassee:

  • 200 ml kippebouillon
  • 250 g kipfilet
  • 2 eetlepels boter
  • 2 afgestreken eetlepels bloem

Garnituur:

  • 250 ml kippebouillon
  • 300 g boerensoepgroente (diepvries)
  • 100 g (basmati)rijst
  • peterselie

Potrawka z kury, een  vereenvoudige Poolse fricassee. Men eet er Mizeria bij, een populaire hoogzomersalade.

Allicht was de naam aanleiding tot interessante verklaringen. Het zou een idee zijn van arme boeren, door de rijken van weleer betiteld als ‘de miserabelen’. Leuker is het verhaal van koningin Bona Sforza, een Italiaanse prinses, in de 16e eeuw getrouwd met Koning Sigismund I. Bij deze salade kreeg ze altijd heimwee, waardoor ze in tranen uitbrak. De komkommer stond voor haar geliefde Italië.

Mary Pinińska – woonachtig in Warschau – maakt het nog mooier in The Polish Kitchen (2000). Bona Sforza zou er ooit zoveel van gegeten hebben dat ze om een ‘misericord’ (dolk om zelfmoord te plegen) had gevraagd om van haar buikpijn af te komen. Ik denk dat de prinses te weinig keukenprinses was om te weten dat dit slaatje bestrooid moet worden met geroosterde pijnpitten.

  • Komkommer schillen, dun snijden. In een zeef met zout omwoelen. Half uurtje uitlekken. Drogen in een doek. Vlak voor serveren mengen met een saus geroerd van crème fraîche, citroensap en dille. Bestrooien met de pitten.
  • Kipfilet in plakken snijden. Bouillon aan de kook brengen. Filet daarin circa kwartier onder deksel tegen de kook aan houden. Uit de pan nemen met een schuimspaan, warm houden.
  • De boter smelten in een kleine pan, bloem erdoor roeren, pocheervocht van kip bij beetjes toevoegen, roerend een gladde saus koken.
  • Garnituur: 250 ml kippebouillon aan de kook brengen. De ontdooide groente hierin 1 minuut koken. Uit de pan nemen met een schuimspaan, mengen met de warme kip. De rijst in dezelfde bouillon 8 minuten koken onder deksel, 10 minuten laten staan.
  • Serveren: Wat saus over vlees en groente scheppen, rest in een kom. Peterselie op de rijst. Misère apart erbij.

Wijn: Pinot blanc

 

Menusuggestie

  • Vooraf: Omeletje met boleten. Handje gewassen gedroogde boleten kwartier in water weken, uitknijpen. Bakken in boter met een gesnipperd uitje. Uit de pan nemen; 3 eitjes loskloppen met peper en zout.  Omelet bakken. Boleten erop, dubbelklappen. Plakje tomaat erbij.
  • Na: peerhelften bedruppeld met jonge jenever.

Deel recept