Janny de Moor Janny de Moor

Scholfilets met ananas

Ingrediënten

Voor twee:

 

Rijst (arroz blanco):

  • 1 eetlepel olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 gesnipperde teen knoflook
  • 100 g basmatirijst
  • 200 ml water

Vis:

  • 4 scholfilets met vel
  • peper, zout
  • olie
  • 2 eetlepels boter
  • 4 schijven verse ananas
  • 1/2 rode + 1/2 groene paprika in dunne repen

Elke rechtgeaarde fijnproever voelt nu al de rillingen over zijn rug lopen. Dit lijkt toch wel Tong Picasso? En dat was het allerergste wat je met een vis kon doen! Dat fruit erbij was toch je reinste kook-kitsch? Het is maar waar je woont. En of je dogmatisch Frans georiënteerd bent. De Fransen hebben dit soort gerechten ooit heilig afgezworen met als argument dat hun smaak daarvoor te verfijnd was. Opscheppers!

Fatias de peixe com abacaxi is een idee uit Brazilië, het thuisland van de ananas. Hij draagt bij ons de naam die de Braziliaanse Tupi-Indianen eraan gaven: (a)nana ‘excellente vrucht’. Past bij elke vis, maar soms is de schol volop aan de markt. Koop die vooral, zodat de Urker vissers niet opnieuw hoeven te staken. In Brazilië haalt men de vis door een bloempapje, maar van een echte Urker heb ik geleerd dat je zoiets helemaal niet moet doen. En dat weten ze daar heel zeker want lange tijd werd er elke zaterdag overal schol gebakken. En iedereen die langskwam werd getracteerd. Uiteraard niet met ananas, maar wel met droge rijst, boter en … suiker.

  • De olie verhitten in een kleine pan. Ui en knoflook roerend glazig bakken met de rijst. Water erbij; 15 minuten zachtjes koken onder deksel.
  • De filets goed afdrogen met keukenpapier, peperen. Een laagje olie dampend verhitten in een grote koekepan. De filets per twee bakken tot de randjes bruin zijn (5 minuten per kant). Voorzichtig keren. Uitlekken op keukenpapier. Zouten.
  • Pan uitvegen, de boter verhitten. Ananas en paprika daarin bakken. Op een bord parkeren. Rijst in de pan. Ananas en paprika erop, dan ook de filets.

Wijn: Sauvignon blanc

 

Menusuggestie

  • Vooraf: Tomaten met maïs, koriandersaus en garnalen. Gepelde romatomaten in stukjes gemengd met maïskorrels (blikje) waarop groene saus. Daarvoor in het bakje van de staafmixer bosje kleingesneden koriander mixen met bieslook, knoflook, 2 eetlepels citroensap, peper, zout en zoveel olie als nodig is voor pesto-dikte. Middenop de salade scheppen, garneren met garnalen.
  • Na: Vanille-ijs met chocoladesaus.

Deel recept