Janny de Moor Janny de Moor

Spinaziepasteitjes (Syrië)

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • met bakpapier belegde ovenbakplaat

 

Deeg (voor 12 stuks):

  • 300 g tarwebloem, patent
  • 5 g instantgist
  • 1 eetl. olijfolie
  • 2 theel. zout

 

Vulling:

  • 450 g verse spinazie
  • 2 gesnipperde uien
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 eetl. citroensap
  • 100 g gemalen walnoten
  • vingergreepje gemalen piment
  • gemalen peper
  • zout

De Oosters Orthodoxe kerk kent van oudsher zeer strenge regels voor de Grote Vasten (7 weken voor Pasen). Geen sprake meer van spel en dans. Vrouwen kleden zich donker en de voorafgaande uitbundige weken met vlees en kaas worden afgesloten met een gekookt ei. Daarna komen er enkel producten op tafel als brood, fruit, groenten en olie totdat het Paasei mag worden gebroken. Dat, en ook het vasten op elke woensdag en vrijdag het hele jaar door en bovendien op ettelijke andere data, heeft de keuken geen kwaad gedaan. De speciaal voor dit doel bedachte vondsten zijn in vrijwel alle soeks van het Midden Oosten te koop. Hier de Fatayir sabanich (met spinazie), maar de variaties zijn vele. Zo kocht ik in Aleppo Fatayir za’tar, een open ‘pizza’ (15 cm diameter), bestreken met een mengsel van olijfolie en za’tar (gedroogde tijm met geroosterd sesamzaad en sumak, zie Platte broodjes met za’tar). Warm aanbevolen! Voor een zoete versie kunt u de rondjes versieren met een papje van sesamzaad, suiker en olie (Fatayir simsum). Beide zelfde bereiding.

  • De gist door de bloem roeren. Olijfolie toevoegen en zoveel water dat een kneedbaar geheel ontstaat. Na even kneden zout toevoegen. Door kneden tot het deeg blazen vertoont. Een uur laten rijzen onder een vochtige doek.
  • De gewassen spinazie centrifugeren. Kleinsnijden. Met de uiesnippers laten slinken in de olie. Mengen met citroensap, walnoten, piment, peper en flink zout.
  • Oven voorverwarmen op 200˚C.
  • Een rol vormen van het gerezen deeg; 12 gelijke stukjes knippen. Op bestoven werkvlak uitdrukken tot 14 cm diameter.
  • Middenop een schepje vulling leggen. Het deeg van drie kanten daarover klappen. Met duim en wijsvinger dichtknijpen, een gaatje openlaten bovenin. De ‘steekjes’ overbrengen op de bakplaat.
  • Circa een kwartier op de onderste richel bakken tot de onderkant heel lichtbruin is. Dan onder de grill om ook de bovenkant licht te laten bruinen. Hierbij tomatensla.

Deel recept