Ingrediënten
Voor twee:
Salade:
- 2 eieren
- 150 g haricots verts
- sla, liefst eikebladsla
- 4 kleine tomaten
- blikje tonijn
- blikje ansjovisrolletjes met kapper
- 2 eetl. gegrillde rode paprika (potje)
- zwarte olijven
- peterselie
- bieslook
- dille of koriander
Saus:
- 2 eetl. witte wijnazijn
- 6 eetl. olijfolie
- bewijsje uitgeperst knoflook
- peper, zout
- fijngeknipte kruiden als boven
We waren op de fiets naar Parijs gereden en kampeerden in het Bois de Boulogne. We kwamen er voor de Bibliothèque Nationale maar waren net als andere jonge mensen van toen gegrepen door het Franse chanson, Sartre en Juliette Gréco. En o! de wijn en het Franse eten. Alleen al daarvoor wilde je naar Frankrijk.. Deze salade, voor het eerst gekocht op de markt van nabijgelegen Suresnes, maak ik als ik terugverlang naar een voorbije tijd.
Maar dè Salade Nicoise is het niet! Jaques Médecin schrijft in Cuisine du Comté de Nice (1972) verontwaardigd dat er ‘vele misdaden’ zijn begaan in naam van deze salade. ‘Ik smeek al diegenen die de faam van de keuken in deze streek echt willen hooghouden om door La salada nissarda nooit ook maar een spoor van gekookte groente of aardappels te mengen’.
In zijn ‘echte’ gaan behalve tomaten, komkommer, rauwe kleine tuinbonen OF kleine artisjokjes, groene paprika’s, kleine uitjes, basilicum, knoflook, en ja hardgekookte eieren plus ansjovis OF tonijn uit blik. Niet alletwee: de dure tonijn kwam er alleen aan te pas bij heel feestelijke gelegenheden. Voorts zwarte olijven en olie maar geen azijn. Hieronder dus de beschrijving van een misdaad. Op de foto is het nog erger want daar zie je koriander, heel fijn als je geen dille in huis hebt.
- Salade. De eieren 10 minuten koken in ruim water, koud spoelen onder de kraan. Pellen, laten afkoelen.
- De sla wassen, klein scheuren. Drogen in een slacentrifuge. Hiermee een platte schotel beleggen.
- De boontjes wassen, eventueel afhalen. In ruim kokend water werpen en 5 minuten laten koken. In een zeef afspoelen onder de koude kraan. Goed laten uitlekken.
- De tomaten wassen en in 4 partjes snijden, hetzelfde doen met de afgekoelde eieren.
- Paprika en vis goed laten uitlekken. Paprika in repen snijden, tonijn in brokjes verdelen.
- Al dit moois op de sla schikken, wat olijven ertussen strooien en alles versieren met de fijngeknipte kruiden van uw keuze. Koelen tot gebruik.
- Saus. Een saus roeren van alle ingrediënten. Niet koelen. In een kommetje apart erbij geven.