Janny de Moor Janny de Moor

Pannekoekjes uit Zanzibar

Ingrediënten

Voor twee:

 

Pannekoekjes (circa 10 stuks):

  • 150 g kikkererwtenmeel (natuurwinkel)
  • ½ -1 theel. cayennepeper
  • ½ theel. kurkuma
  • 1 ½ theel. zout
  • 1 ei
  • 250 ml water
  • 1-2 eetl. fijngesneden korianderblad
  • olie

 

Spinazie:

  • 1 eetl. olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 75 g grofgehakte pinda’s
  • 1 rood pepertje
  • 300 g spinazie
  • zout
  • 200 g ontvelde tomaat zonder pit
  • 200 ml kokosmelk

‘Zaterdag in Zanzibar’ zeiden we hier in huis als het ging over iets dat we graag wilden, maar dat onbereikbaar was. Zoveel jaren later brengt onze dochter van haar reis naar Tanzania een kleurig kookboek mee – een gewoonte van mijn hele familie en aanleiding tot veel leuke eetverhalen. Ik kijk mijn ogen uit vanwege de overeenkomsten met de Arabische wereld. Niet zo gek want op Zanzibar – met het eiland Pemba ‘de specerijeneilanden’ genoemd – stichtten de Arabieren, op zoek naar kruiderij, al in de 10e eeuw nederzettingen die een bloeiende handel ontwikkelden met India, vandaar dat de keuken ook Indiase invloed laat zien. Na wisselende macht van Portugal, Oman en Engeland, wordt Zanzibar samen met Tanganyika in 1963 Tanzania. Hier Mkate wa Chila, een platte, geheel eigen versie van de Egyptische falafel. Erbij spinazie met kokosmelk en pinda’s, mchicha wa nazi na karanga. Het leven op Zanzibar wordt beheerst door de kokospalm. Men gebruikt elk onderdeel: kokosolie voor huid en haar, maar ook om te bakken, blad voor de daken van hutten, de stam voor meubels, en kokosmelk in vrijwel alle gerechten.

  • Het meel mengen met specerij en zout. Ei en water erdoor klutsen voor een dun glad beslag. Koriander erdoor roeren, zeker 2 uur koelen.
  • Intussen de ui met pinda’s en fijngesneden pepertje (al dan niet met pit) in een wijde pan glazig fruiten in de olie. Gewassen, gecentrifugeerde en gehakte spinazie erbij; laten slinken, zout en tomaat erbij. Met de kokosmelk 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Een grote koekepan met anti-aanbakbodem licht inkwasten met olie. Verhitten op matig vuur. Telkens een juslepel beslag (50 ml) in de pan laten uitlopen tot rondjes van circa 15 cm. Aan beide kanten lichtbruin bakken.

Voor wie het wil een glas rosé erbij.

Deel recept