Janny de Moor Janny de Moor

Vis met koriander

Ingrediënten

Voor twee:

 

Vis:

  • 300 g geschilde zoete aardappels
  • (bataat)
  • 150 ml visfond (potje)
  • 150 ml droge witte wijn
  • korianderstelen
  • 1 bosui
  • 2 eetl. room, zout
  • tabasco naar smaak
  • 2 visfilets à 125 g met huid (bijv. roodbaars)
  • 2 eetl. limoensap
  • versgemalen peper, zout
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 gesnipperd groen pepertje
  • 2 theel. aardappelmeel
  • 4 volle eetl. fijngesneden korianderblad

 

Erbij:

  • rijst naar behoefte
  • ringen rode (punt) paprika
  • groene pepertjes voor de liefhebber

Koriander, inheems in Zuid-Europa en de streken rond de Middellandse zee, werd al geteeld in het oude Egypte en gebruikt als geneesmiddel en in de  keuken. In de Middeleeuwen werden uit koriander liefdesdranken getrokken, het zaad is namelijk licht benevelend. Over het blad wordt niet overal lovend gesproken (zie ‘Afelia van paddestoelen’ op deze site). Toch veroverde het kruid, soms Arabische peterselie genoemd, Zuid Oost Azië en Zuid-Amerika. In Peru leeft zelfs een stam, die zo aan het blad verslaafd is dat hun huid ernaar ruikt. Cilantro (een Spaans woord) is in heel Amerika trouwens populairder dan peterselie. En dan speciaal in Mexico, waar dit gerecht vandaan komt: Pescado con cilantro. Vooral de combinatie met hete peper is een verbazend goed idee.

  • De geschilde bataten in plakken snijden. In visfond, wijn en saamgebonden kruiderij circa 30 minuten koken of tot de plakken zacht zijn. Afgieten, kruiderij wegdoen maar kookvocht bewaren. De gare bataat met een staafmixer pureren met room, zout en tabasco. Warmhlouden. Het vocht inkoken tot 150 ml.
  • Intussen de rijst koken volgens voorschrift op het pak. Onder deksel warmhouden op een zeef boven een pannetje met bodem warm water.
  • De visfilets met limoensap besprenkelen. Bestrooien met peper en zout. Oven voorverwarmen tot 200°C.
  • De olie verhitten in een pan met anti-aanbakbodem. De visfilets aan weerszijden bruinbakken te beginnen bij de huid. Uiesnippers en pepertje toevoegen. Kort fruiten, kookvocht van de bataten erover schenken. Tien minuten onder deksel in de oven zetten.
  • De vis uit de pan nemen. Het stoofnat licht binden met aardappelmeel losgeroerd met wat water. Het fijngesneden korianderblad door de bouillon roeren, niet koken.
  • De vis terugleggen in de pan. Met een ijslepel bolletjes maken van de bataatpuree, garneren met korianderblad. Rond de vis leggen evenals de rijst gegarneerd met ringetjes paprika en pepertjes. Warmhouden maar niet koken. Aan tafel de huid van de vis verwijderen.

Wijn: Pinot Grigio.

Deel recept