Janny de Moor Janny de Moor

Cranberry-cakejes

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • ingevette 12 stuks-muffinbakvom, 38×27 cm,
  • diameter muffin circa 7 cm, inhoud 125 ml

 

Beslag:

  • 200 g tarwebloem, patent
  • 125 g kristalsuiker
  • 7 g bakpoeder
  • 2 theel. kaneel
  • 1 theel. nootmuskaat
  • snuf zout
  • 25 g grofgehakte walnoten
  • 125 ml melk
  • 2 eieren (L)
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 200 g in vieren gesneden cranberries vers
  • of diepgevroren, gewassen en drooggedept
  • 50 g havermout

 

Bovenop:

  • 4 theel. kristalsuiker
  • ½ theel. kaneel

Vlak voor Cape Cod (Massachusetts U.S.A.) zien we vanuit de auto uitgestrekte bloedrode meren. Als we iets dichterbij komen blijken het blankgezette, zompige cranberryvelden, waarvan de bessen geoogst werden door het water te bewegen. We zijn in de streek waar de teelt van de grote veenbes opbloeide doordat er oceaanzand op gestoven werd (Ocean Spray). Natuurlijk worden de super-eigenschappen (rijk aan vitamine C en A, iodine, calcium, lang houdbaar, zeker diepgevroren) uitgebreid uit de doeken gedaan in ‘Cranberry World’, het Ocean Spray Huis, maar er wordt vooral de nadruk gelegd op het feit dat de bes van de Vaccinium macrocarpon een zuiver inheemse Noord-Amerikaanse vrucht is. De Puriteinse Pilgrimfathers hebben er, dankbaar voor Gods goede gaven, indertijd graag gebruik van gemaakt. Dat wil zeggen de ijverige vrouwen dan. Die maakten er toen al gebak, sap, wijn, kaarsen en zeep mee, ecologisch als ze wel moesten zijn. Aangezien er in 1845 een vaatje van die wonderbaarlijke bessen op Terschelling aanspoelde en ze ook daar goed bleken te aarden, kunnen wij al die producten van eigen Waddenbodem betrekken …  van zeep-met-sap-en-pitjes tot cranberrymosterd. Cranberry muffins nog niet.

  • Oven voorverwarmen op 200˚C.
  • Bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, noot en zout zeven in een beslagkom. Noten erdoor roeren.
  • Melk, eieren en olie loskloppen. Met een garde door het bloemmengsel kloppen tot een glad beslag ontstaat.
  • De cranberries met een grote gladde lepel erdoorheen scheppen. Hetzelfde doen met de havermout.
  • Dit beslag eerlijk verdelen over de holletjes in de vorm. Zorgen dat er bovenop een paar bessen te zien zijn. Met de kaneelsuiker bestrooien.
  • Bakken: 20-25 minuten op de middelste richel. Ze moeten goudbruin zien en een satéprikker moet er droog uitkomen. Even laten staan in de vorm, dan eruit wippen en laten afkoelen op een rooster.
  • Bewaren in een goed gesloten doos. Net als bij alle cakes geldt ook hier: morgen nog beter dan vandaag. Ze kunnen worden diepgevroren.

Deel recept