Janny de Moor Janny de Moor

Zuurkoolpastei (Finland)

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • ingevette (pyrex)bakvorm 30x23x3cm

 

Zuurkool:

  • 750 g zuurkool
  • klontje boter
  • 1 eetlepel schenkstroop
  • 1 dl water

 

Korst:

  • 250 g tarwebloem, patent
  • 2 theelepels zout (4 g)
  • 125 g harde boter
  • 200 g cottage cheese
  • 2 eetlepels cognac

 

Gehaktballetjes:

  • boter
  • 2 eetlepels gesnipperde ui
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 dl koffieroom
  • 500 g lams- of rundergehakt
  • 2 theelepels zout
  • 1½  theelepel gemalen piment
  • snuf kaneel en flink witte peper

 

Bovenop:

  • 1 ei

‘Wees vrolijk, ook al doet je hart pijn’, uitspraak van de uit hun woongebied verdreven Kareliërs, die zich overal in Finland vestigden. En dus bleven ze evenveel werk van het eten maken als ze altijd gewend waren geweest. In de ’tupa’, een oud Fins woord voor keuken, stond moeder per traditie elke week een dag lang onvermoeibaar te bakken, want het was een heel werk om die grote gemetselde oven aan de praat te krijgen. Ze bereidde dan roggebrood, vis- en vleesschotels, maar haar specialiteit waren de pasteien, hartig en zoet. Ze maakte zelf de verse kaas (Rahka) voor onderstaande korst. Makkelijkste manier: karnemelk 3 uur in een oven van 200˚C zetten. Zeven door kaasdoek, een nacht laten staan met een gewicht erop. Voor de minder energieken onder ons: Hapankaalipiirakka met cottage cheese.

  • Uitgeknepen zuurkool half uurtje stoven met boter, stroop en water. Geregeld omscheppen. Laten afkoelen.
  • Boter door bloem met zout snijden. Met de vingertoppen kleine kruimels maken.
  • Cottage cheese door een zeef wrijven, mengen met kruimels, zout en cognac. Snel een stevige bal kneden. Toegedekt koelen.
  • Uiesnippers fruiten in de boter, paneermeel weken in de room. Kneden met gehakt, zout, en kruiderij; circa 24 soepballetjes vormen. Dichtschroeien in wat boter. Afkoelen.
  • Ongeveer 300 g deeg op bestoven werkvlak uitrollen tot de maat van de vorm plus de rand. Helft van de zuurkool erover verdelen, dan de balletjes in nette rijtjes. Rest van de zuurkool ertussen. Het overige deeg uitrollen, op de vulling leggen, randen aanknijpen. Minstens half uur koelen.
  • Oven voorverwarmen tot 200˚C. Het deeg bovenop inprikken met een vork, met losgeklopt ei bestrijken; 40-45 minuten bakken op de onderste richel.

Wijn: Pinot Blanc.

Deel recept