Ingrediënten
Bakmateriaal:
- ovenbakplaat met bakpapier
Deeg voor 8 stuks:
- 8 vierkante filovellen (20 cm)
- (diepvries 225g )
Vulling:
- tijm, laurier, plakje citroen, zout
- 300 g witvisfilets
- klontje boter
- 1/2 gesnipperde ui
- 125 g gekookte zeevruchten
- 2 eetl. ontpitte groene olijven
- 1 eetl. gehakte peterselie
- 1 rood pepertje
- 2 theel. kappers
- zout
Groente:
- boter
- 1 ui
- wortel
- doperwtjes (diepvries)
- kaneel
- korianderblad
Bourek hout – vispasteitjes. Bourek hebben de Algerijnen overgehouden uit de Ottomaanse periode. Het is in de Turkse taal börek. Zoals je ook brik hebt in Tunesië. Ze worden gemaakt van flinterdunne deegsoorten, waarvoor je moet zijn opgeleid in het land zelf. D’youl heet het in Algerije, of op z’n Arabisch Warqa (blad) en men gebruikt halfom fijn griesmeel van durumtarwe en gewone bloem om de doorschijnende ronde ‘bladen’ te maken, die worden gedroogd op een houtskoolgrill. Dat voert te ver voor een amateur. Ik heb het dus eens geprobeerd met hier verkrijgbaar filodeeg. Dat ging. Terwijl men in Marokko en Tunesië dit soort pasteitjes het liefst frituurt, kent Algerije ook in de oven gebakken bourek. In Noord-Afrika geeft men deze hapjes als voorgerecht, maar het is ook een feestelijk etentje voor twee. Vooral met worteltjes en erwtjes op z’n Algerijns Zrodiya bel-djelbana (zie onder).
- Deeg 30 minuten verpakt laten ontdooien bij kamertemperatuur. Niet op de verwarming of in de magnetron! Voor verwerking uitvouwen en onder een vochtige doek leggen.
- Vulling. Halve liter water aan de kook brengen met tijm, laurier, citroen en zout; 5 minuten trekken, vis erin leggen, als het water weer kookt 10 minuten toegedekt van het vuur af laten staan. De gare vis laten uitlekken en afkoelen op een zeef. Water wegdoen.
- De boter smelten in een pannetje, uiesnippers erin glazig fruiten, zeevruchten heel kort laten meedoen. Afkoelen.
- De vis in vlokken trekken, mengen met ui, zeevruchten, olijven, peterselie, fijngesneden pepertje (zonder pit), kappers en zout naar smaak.
- Oven voorverwarmen op 200˚C.
- Vullen. Een opgehoopte eetlepel vulling middenop 8 filo-vierkantjes leggen, zijkanten erover heen klappen. Vierkant pakketje maken door het ongevulde deeg over het midden te vouwen. Met de vouw onder op de plaat leggen. Eventuele gescheurde deegjes vóor het vullen beleggen met stukjes van de overige 2 vellen.
- Bakken: 18 minuten, middelste richel.
- Groente: ui snipperen, fruiten in boter. Plakjes geschrapte wortel kort meefruiten, water erbij tot ze onder staan. Gaarkoken. Diepvrieserwtjes erdoor met wat kaneel, tenslotte flink wat fijngesneden koriander. Serveren als op de foto.
Wijn: Sauvignon blanc.