Janny de Moor Janny de Moor

Zoete tuinbonen (Italië)

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • 2 ovenbakplaten,
  • belegd met bakpapier

 

Deeg voor ongeveer 90 stuks:

  • 100 g blanke amandelen of amandelmeel
  • 100 g poedersuiker
  • 50 g tarwebloem, patent
  • 25 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels geraspte citroenschil
  • 15 g zachte boter
  • 1 klein ei

 

Voor het vormen:

  • poedersuiker

Fave dulci (zoete bonen) of fave dei morti (bonen van de doden), een Italiaanse tractatie voor Allerzielen op 2 november. Knapperig, maar niet zo hard dat je ze perse moet indopen in de wijn, die erbij geschonken wordt. Giorno dei morti is namelijk een feestelijke dag. In heel het oude Midden-Oosten en later ook in de Klassieke Oudheid vierden de mensen op bepaalde tijden de verbondenheid met wie hen waren voorgegaan. Zij hoorden erbij en je kon ze plezieren met het plengen van wijn op de graven en met maaltijden ter plekke. Daarbij hoorde in Griekenland en Rome vaak het basisvoedsel tuinbonen. Alleen Pythagoras en zijn volgelingen aten ze niet omdat de zielen der gestorvenen erin zouden wonen. Dat zou de goede man gehoord hebben van zijn Egyptische leraar, hoewel de oude Egyptenaren niets tegen deze prachtboon hadden. Een boeiend verleden, waaraan de Italianen een culinaire traditie hebben overgehouden. Bij de maaltijd tuinbonen met ham en op de keukentafel een schaal met deze koekjes voor dolende zielen en grage kinderhandjes. Ook goed bij koffie, bij een ijsje of in de vla.

  • De amandelen poederfijn malen in een koffiemolen. Mengen met suiker, beide soorten bloem, kaneel en citroenrasp. De boter met twee messen erdoorsnijden, het ei erbij roeren met een mes. Een slap deegje kneden. Daarvan een dikke rol maken op bestoven werkvlak.
  • De rol deeg in 4 stukken snijden. Elk stuk op bestoven werkvlak uitrollen tot een sliert van 1 cm dik. Half uur koelen. Telkens twee slierten naast elkaar op het werkvlak leggen en in plakjes van 1 cm snijden. De (min of meer) ovaaltjes die u zo op de snijkant maakt, over de bakplaat verdelen en met in poedersuiker gedoopte wijsvinger indeuken om ze op flinke tuinbonen te laten lijken.
  • Bakken: op de middelste richel 17-20 minuten bij 160˚C. tot ze lichtbruin zijn. Laten afkoelen op een rooster, daarna luchtdicht bewaren.

Deel recept