Janny de Moor Janny de Moor

Taugé met schapenkaas

Ingrediënten

Voor twee:

  • 100 g brede noedels
  • 200 g taugé
  • 2 eetl. (rijst)olie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • peper, zout
  • 150 g schapenkaas, geraspt
  • 2 kleine kropjes little gem

De Culinaire Encyclopedie (ed. 1970) omschrijft taugé als volgt ‘de Indonesische benaming van de uitgelopen spruitjes van katjang idjoe’. Meer uitleg had  de Nederlander niet nodig. Hij haalde immers tjaptjoi en loempia bij het Chinees-Indonesisch buurtrestaurant. Nu liggen de mungboonspruitjes in elke supermarkt. Gekoeld, want ze bederven snel. Je moet ze in kokend water blancheren om profijt te hebben van alle goede stoffen die erin zitten. Een uitvinding gedaan in het land van herkomst: vegetarisch India, waar bonen sinds mensenheugenis in hoog aanzien staan. In het Westen moest dat nog komen. Denk maar aan Bartje en de Franse ‘Gourmand’ Brillat Savarin, die een banvloek uitsprak over tuin- en witte boontjes. Maar beiden hadden nog nooit een mungspruitje gegeten. Hier met Hollandse schapenkaas vanwege de smaakcombinatie. Heeft u liever helemaal vegetarische kaas: neem dan Apetina Paneer (o.a. AH en Jumbo), een Indiase kaas. Verkruimelen en wat zout erbij. Verder als onder.

  • De noedels volgens voorschrift op het pak in veel water koken. Laten uitlekken in een zeef.
  • De taugé wassen in een zeef, 1 minuut blancheren, daarna opnieuw in een zeef onder de kraan koud spoelen.
  • De olie verhitten in een koekepan; uie- en knoflooksnippers erin glazig fruiten, dan ook de taugé met peper en zout daarbij roerbakken. Naar het midden van de pan schuiven. Noedels eromheen. Daaromheen weer de gewassen en grofgesneden little gem. Alles bestrooien met kaas. Onder deksel nèt laten smelten.

Wijn: Chardonnay.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf: Omeletje in tomatensaus. 2 eieren kort loskloppen met ringetjes groen van bosui , heel gehouden korianderblad en zout. Boter smelten in een kleine koekepan. Eiermengsel erin schenken, geregeld schuddend op flink vuur bakken tot de bovenkant droog is. Twee kanten over elkaar klappen, uit de pan nemen. Daarin 100 ml water met 1 eetl. tomatenpuree en wat peper en zout in de pan warmen. Omeletjes erin leggen. Warm houden.
  • Na: Lychees, vers of uit blik.

Deel recept