Ingrediënten
Materiaal:
- spirituskomfoor
- aardewerken pot
Per persoon:
- vet rookspek of boter voor de pot
- doorgesneden teentje knoflook
- 125 ml droge witte wijn (Muscadet)
- 75 g Gruyère, grof geraspt
- 75 g Emmentaler, grof geraspt
- ca 1 afgestr. eetl. aardappelmeel
- 1-2 eetl. kirsch
- nootmuskaat
Erbij:
- aangemaakte frisée
- stokbrood
Fondue isch guet und git e gueti Luune ! – Fondue is goed en geeft een goed humeur!
Om dat goede humeur ook op 2e kerstdag te houden eten wij per traditie kaasfondue, klaar in een mum. Reken twee porties extra voor onverwachte gasten (komt altijd op!).
Fondue is uit nood geboren. Het menu van de Zwitsers, die veel zwaar werk op het land deden, bestond tot in de 19e eeuw uit Getreidebrei (Müesli) en kool, noten en fruit, verrijkt met kaas, brood en wijn (viermaal zo goedkoop als melk!). Intussen droomden ze wel van laaiende feesten, zoals blijkt uit hun Schlaraffenland (Luilekkerland) waar de kaasjes als rijpe vruchten van de bomen vallen of als eetbare stenen op de grond liggen en waar de gebraden ganzen en hammen met zuurkool je in de mond vliegen. Lijkt mij een nachtmerrie….
- Een pan en een aardewerken pot inwrijven met spek/boter en knoflook.
- De wijn op een matig vuur tot het kookpunt verwarmen in de pan. De kaas erin strooien en de sliertjes op matig vuur met een houten lepel over de bodem roerend (daarbij een 8 beschrijvend) laten smelten. Niet koken.
- Het aardappelmeel glad roeren met wat kirsch. De onooglijke massa hiermee op iets hoger vuur binden. Blijven roeren tot een gladde pap is ontstaan. Zo nodig wat bijbinden. Nog wat kirsch erdoor roeren. Overdoen in de pot, een beetje nootmuskaat erover en op het brandende komfoor zetten.
- Kleine stukjes stokbrood aan een lange vork spietsen en in de fondue dopen. Hierbij de sla.
Wijn: Muscadet.
Suggestie voor een nagerecht:
- IJs met geflambeerde kersen. Hiervoor p.p. een schaaltje met een plak ijs in de vriezer zetten; 2 eetl. kersen zonder pit (uit pot) met 1 eetl. kersenjam en klontje boter onder deksel verwarmen op het komfoor. Als alles goed pruttelt gaat er een scheutje kirsch in de pan. Deksel terug, dan aansteken en brandend over het ijs schenken.