Janny de Moor Janny de Moor

Ovenpannekoek met roerbakgroenten

Ingrediënten

Voor vier:

 

Beslag en vulling:

  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren (L)
  • 1 theel. zout
  • 200 ml melk
  • blikje corned beef
  • 1 gesnipperde ui

 

Bakmateriaal:

  • ovenschotel,
  • circa 30×20 cm
  • boter
  • paneermeel

 

Garnering:

  • 450 g roerbakgroenten (diepvries)
  • 50 g geraspte oude kaas

We kennen het allemaal: je zit gezellig wat te kletsen met vrienden, opeens valt je blik op de klok: al over vijven! ‘Willen jullie misschien een hapje eten?’ Onzekere blikken van hier naar daar, tot iemand (meestal een man) zegt: ‘Nou ja, als het niet te lastig voor je is?’ En dan KAN het dus niet te lastig meer wezen. Spontane partijtjes zijn het leukst en dus heb ik altijd een ‘ijzeren’ voorraadje in huis om iets aardigs te kunnen maken.

Een pannekoek uit de oven zou bedacht zijn in Amerika. Maar ook Finnen zetten iets dergelijks graag op tafel voor onverwachte gasten met ingrediënten uit hun provisiekast. Als garnering kunt u ontdooide groente uit de diepvries gebruiken.

  • Oven voorverwarmen op 225 ˚ C.
  • Glad beslag kloppen van meel, ei, zout en 50 ml melk. Kloppend verdunnen met telkens een beetje van de overige melk; 10 minuten laten rusten.
  • De schotel ruim invetten met boter. Dik bestrooien met paneermeel.
  • De corned beef in 8 plakken snijden en op de bodem van de schotel leggen. De uiesnippers erover verdelen.
  • De roerbakgroenten (zonder de eventuele kruidencrème!) met kokend water ontdooien in een zeef, goed laten uitlekken, dan uitknijpen.
  • Het beslag doorkloppen en in de schotel schenken; 20-25 minuten bakken op de onderste richel. De bovenkant moet lichtbruin zien. Intussen met een glaasje verder keuvelen.
  • De groenten over de gare koek verdelen, bestrooien met de kaas. Even terug in de oven tot de kaas smelt. Aansnijden met een scherp mes, opnemen met een kaasschaaf.

Wijn: Rode Spaanse bijvoorbeeld een Rioja.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf: kopje tomatensoep. De inhoud van 2 blikjes tomaten (à 400 g) door een zeef drukken. Met 100 ml water, 2 eetl. tomatenpuree, 2 theel. paprikapoeder en suiker, 1 theel. nootmuskaat, peper en zout koken. Fijngesneden peterselie bovenop.
  • Na: fruit. Liefst een rijpe Bonne Louise d’Avranches of Doyenné du Comice.

Deel recept