Janny de Moor Janny de Moor

Scandinavisch haringmaal

Ingrediënten

Voor twee:

 

  • beboterde lage ovenschotel,
  • inhoud circa 1 l.
  • 4 eetl. boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 flinke vastkokende aardappels,
  • peper, zout
  • 1 afgestr. eetl. tarwebloem
  • 150 ml melk
  • peper, zout
  • 2 maatjesharingen
  • 2 theel. karwijzaad
  • 250 g wijnzuurkool
  • dillegroen

Haring met aardappels. Een gewilde combinatie in Noord-Europa, al moeten ze daar hun bremzoute haring een tijdje weken. Het eerste waar je vroeger in Noorwegen aan dacht als je ging koken: aardappels. Zelfs voor het ontbijt. Het kan verkeren, want ondanks  de voedselschaarste in de 18e eeuw moesten ze daar niets hebben van de Zuid-Amerikaanse aardappel. Destijds was het land onderdeel van het Deens-Noorse koninkrijk. Deense predikanten waren ooit uitgezonden naar Noorwegen om er het Lutherse Evangelie te brengen. Later werden ze ook ingezet voor andere menslievende taken als inentingen tegen de pokken en het propageren van de aardappelteelt. Dat laatste deden ze voor in hun prestegård (priestertuin). Dominee P.H. Hertzberg schreef er zelfs een dik boek over in 1774. Regelrechte alleskunners, die predikanten van toen! Theologie heette niet voor niets Regina Scientiarum (Koningin der Wetenschappen).

  • Oven voorverwarmen op 225˚C.
  • Twee eetl. boter smelten in een koekepan. De uiesnippers op een eetl. na lichtbruin bakken. Geschilde aardappels in kleine blokjes met wat peper en zout toegedekt 10 minuten bakken. Geregeld omschudden.
  • Intussen de overige boter smelten in een kleine pan. De achtergehouden uiesnippers hierin glazig bakken. Bloem erbij roeren en als er geen wit meer te zien is, langzaam aan de melk. Roerend laten pruttelen tot een gladde saus. Afmaken met peper en zout.
  • De haringen overdwars in reepjes snijden. Mengen met ui-aardappels en karwijzaad. De helft ervan in de schotel leggen. Daarop een laag licht uitgeknepen zuurkool. Bedekken met de rest van het haringmengsel. De saus over de bovenkant verdelen.
  • Half uur bakken middenin de oven of tot de bovenkant licht kleurt. Garneren met dillegroen.

Drank: Aquavit of Brandewijn.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf: Gemarineerde biet met bieslook op bordjes. Daarop roze garnalen en een dotje mayonaise met mierikswortel. Met licht roggebrood.
  • Na: Rijstebrij met frambozenjam: 50 g voorgekookte dessertrijst met 250 ml melk 14 minuten toegedekt koken, af en toe roeren. Overbrengen in 2 schaaltjes. Bovenop frambozenjam.

Deel recept