Janny de Moor Janny de Moor

Andijvie met kerrie en pecannoten

Ingrediënten

Voor twee:

 

  • kleine Opperdoezer Ronde of Malta’s
  • 4 eetl. olijfolie
  • zout
  • struikje andijvie (300 g)
  • 1 eetl. uiesnippers
  • 3 theel. hete kerrie
  • 2 afgestr. eetl. tarwebloem
  • 300 ml groentebouillon
  • 50 g pecannoten
  • tros-kerstomaatjes

De 40 meter hoge Amerikaanse pecanboom is een van de laatst geteelde gewassen, nl. vroeg 18e eeuw. In het wild was de ‘paccan’ (Algonquiaans voor ‘noot waar je met een steen op moet slaan’: de wilde bast was heel hard) al duizenden jaren bekend bij Indianen, die er een voedzame melk van maakten. Amerikanen gebruikten ze voor pralines en taart (pecan pie) en voor alles wat je met een walnoot doet, want uiterlijk lijken ze op elkaar, maar de smaak is veel fijner. De noot, schrijven ze, is ‘helaas’ nogal vet. Een welvaartsopmerking. Maar het is wel goed te weten dat ze daarom afgesloten in de koelkast bewaard moeten worden. De meeste komen nog steeds uit Amerika. Tegenwoordig gaat een derde van de productie naar China, waar men ze eet als snack, op smaak gebracht met vanille of zout.

  • De aardappels schrappen of schillen, 8 minuten koken in ruim water. Afgieten.
  • De andijvie wassen en fijnsnijden. In aanhangend vocht omscheppend net laten slinken in een koekepan. Uit de pan nemen. Laten uitlekken op een zeef.
  • 2 eetl. olie verhitten in de leeggekomen koekepan. De aardappels erin schudden, zout erover, onder deksel mooi bruin en gaar bakken in een kwartier. Af en toe schudden.
  • 2 eetl. olie verhitten in de uitgeveegde aardappelpan. De uiesnippers hierin glazig bakken, kerriepoeder erover strooien en dan ook de bloem, roeren tot er geen wit meer te zien is. Bij beetjes roerend de bouillon toevoegen. Laten pruttelen tot gebonden saus. Warmhouden.
  • Vlak voor serveren de meeste saus in een vuurvaste schotel schenken. De aardappels langs de rand leggen. Een rug van uitgeknepen andijvie middenin maken, de achtergehouden saus bovenop scheppen. Daarop een rij pecannoten. Heel kort doorwarmen onder deksel. Niet koken! Tenslotte garneren met de tomaatjes.

Wijn: een volle Chardonnay.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf: rijstwafels besmeerd met mayonaise en belegd met tuinkers en plakjes radijs.
  • Na: stukje Saint Paulin.

Deel recept