Ingrediënten
- 250 g lamsbout zonder been in blokjes
- 1 afgestreken eetlepel tarwebloem
- peper, zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 teen knoflook gesnipperd
- 250 g geschrapte wortel in stukken
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 380 ml vleesfond (AH)
- 3 eetlepels limoensap
- 10 dadels zonder pit
- peterselie
- partjes limoen
Erbij:
- 100 g burgul
- kokend water
Maraq tamer, een stoofschotel uit de Irakese keuken. Lang geleden waren er nog geen oranje wortels en tomatenpuree. Dadels wel. De Profeet Mohammed moet volgens de hadith (overlevering) zelfs gezegd hebben dat de dadelboom uit het paradijs stamde. Dat heeft hij goed aangevoeld. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de ‘boom der kennis’ op de vroegste afbeeldingen van het paradijs in het Midden-Oosten een dadelpalm was. Dadelpalmen werden al 3000 v.C. in Irak – het oude Babylonië – met de hand bestoven, zoals nu nog steeds gebeurt in moderne commerdiële plantages in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Treurig te vernemen dat de huidige productie in Irak vanwege alle ellende is ingestort. Saddam Hussein kon indertijd gul en vreedzaam worden als iemand beweerde dat de Iraakse dadels de beste ter wereld waren. De beste groeien rond dadelstad Basra. De fraaigevormde bladeren bepalen de omgeving dermate, dat een Basraanse dichter de lange wimpers van zijn geliefde ermee kon vergelijken.
- Het vlees mengen met bloem, peper en zout. De olie verhitten in een braadpan (of snelkookpan). De blokjes vlees rondom licht bruinen, omroeren met een houten lepel. De uiesnippers en het knoflook kort laten meedoen.
- Wortel, komijnzaad en tomatenpuree erbij roeren. Fond toevoegen met limoensap.
- In een braadpan zeker 1 ½ uur smoren onder deksel. In een snelkookpan 35 minuten onder de hoogste druk.
- Dit alles met de dadels erbij op hoog vuur laten inkoken tot een glanzende soepele saus. Af en toe roeren. Overbrengen in een vuurvaste schotel, warm houden.
- De burgul wassen op een zeef, onder kokend water zetten; 10 minuten laten staan. Het vocht eruit drukken met de bolle kant van een lepel. Rond de ragout scheppen, garneren met peterselie en partjes limoen.
Menusuggestie
Vooraf: geraspte radijs op slablaadjes. Als saus 1 eetlepel sesampasta gemengd met 2 eetlepels Griekse yoghurt, knoflook, limoensap, peper, zout. Met pittabroodje.
Na: een sappige peer.