Janny de Moor Janny de Moor

Injera (Ethiopië)

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • éenmaal licht ingevette koekepan
  • met anti-aanbaklaag,
  • bodem 30 cm diameter

 

Brood (6 stuks):

  • 300 g ‘wit’ teffmeel
  • (www.glutenvrijemarkt.com)
  • 3 g instantgist (Oetker)
  • 750 ml lauw water
  • 250 ml kokend water

 

Atkilt alitsja (groentenragout):

  • 1 eetlepel olie
  • 1 gesnipperde rode ui
  • 4 geschrapte krieltjes
  • ½ spitskooltje in 4 parten
  • 4 wortels
  • snuf kurkuma- en gemberpoeder
  • 150 ml water
  • 1 groene peper
  • 2 gepelde tomaten in stukjes

 

Asa kitfo (kleingesneden vis in saus):

  • 400 g gefileerde vis
  • 4 eetlepels boter
  • 2 theelepels berbere* of cayennepeper
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • zout
  • korianderblad

Injera wordt op een grote ronde aardenwerken of ijzeren schotel gebakken, liefst van Eragrostis abyssinica, een minuscuul graszaad dat teff  (‘verloren’) heet. De Injera speelt een zo grote rol in het leven dat men een pasgedoopte baby erop legt om te zorgen dat hij welvarend zal worden. Bij de maaltijd dient het brood als tafellaken. Men vlijt het in een kleurrijke rieten mand en alles wordt erop geserveerd. Ieder scheurt er een stukje af en vouwt er sla, wat groente, vis en (zelden) vlees in. De verbazende specerijcombinaties doen denken aan de keuken van Java. Dat kan, want al in 500 v.C. waren er contacten met het Verre Oosten. Het zinderend hete eten wordt fijntjes getemd door het neutrale brood. Het is heel gezond, maar kost wat tijd. Het idee voor dit recept komt uit Taste of Ethiopia, een geschenk van bevriende Ethiopiëgangers. Gist en brij zijn niet traditioneel, maar zo lukt het beter en het scheelt een dag rijzen.

  • Beslag. Teff in een grote kom mengen met gist. Langzaamaan het water erdoor klutsen. Toegedekt 2 dagen laten rijzen. Helder vocht afscheppen.Van het kokende water en 200 ml doorgeroerd beslag klutsend een brij koken. Lauw door de rest kloppen, uurtje toegedekt narijzen.
  • Atkilt alitsja. Groenten en kruiderij bakken in olie, water erbij, toegedekt gaarsudderen. Garneren met gesnipperde peper en tomaten.
  • Asa kitfo. Vis kleinsnijden. Boter smelten, berbere en kardemom toevoegen. De vis door de boter roeren. Kort gaarsmoren. Op smaak brengen met zout. Korianderblad erover.
  • Injera bakken. De koekepan verhitten; 150 ml beslag spiraalsgewijs, beginnend bij de buitenrand, erin schenken; gaatjes laten dichtlopen. Op hoog vuur bakken tot de rand omkrult, de bovenkant droog aanvoelt en de onderkant bruine vlekjes vertoont. In een theedoek warmhouden. Eten met groenten en/of vis.

 

* 1 theelepel gemalen gember, kardemom, koriander, fenegriek, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, uipoeder, knoflookpoeder, paprika, zwarte peper, mengen met 6 theelepels cayennepeper. Kort roosteren. Enkel cayenne kan ook.

Deel recept