Janny de Moor Janny de Moor

Kaastaartjes met pijnboompitten

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • ovenbakplaat met bakpapier

 

Voor twee:

  • 1 eetlepel roomboter
  • 200 g rode uien in dunne ringen
  • 1 eetlepel honing
  • halve eetlepel rozemarijnnaaldjes
  • 4 vierkantjes roomboterbladerdeeg à 50 g, ontdooid
  • tarwebloem om te bestuiven
  • 8 rondjes verse geitenkaas met honing (150 g)
  • 25 g pijnboompitten
  • nog wat rozemarijn

Erbij:

  • veldsla
  • balsamico-azijn
  • versgeraspte nootmuskaat

Toch wel duur die pijnpitten? Klopt: na de macadamianoot kosten ze het meest, meer dan pistaches. Hoe dat komt? Alan Davidson haalt in ‘The Oxford Companion on Food’ J.G. Woodroof  ‘Tree nuts’ (1979) aan. Hij schrijft dat de beste pitten komen van bomen, die niets moeten hebben van bemesting, irrigatie en mechanisch oogsten en pellen. Alles moet met de hand in competitie met ratten, vogels en insecten.. Wat zijn dan de beste pitten? Met de bolle Chinese pitjes moet je uitkijken, die geven soms een wekenlange bittere metalige nasmaak. Maar op mijn doosje staat niet waar ze vandaan komen. Was dat niet verplicht? Dan maar naar de vorm kijken: lange puntige pitjes zijn Mediterraan en daar is nooit iets mis mee.

  • De boter smelten in een koekepan, de uieringen hierin onder deksel zachtjes af en toe omscheppend glazig smoren met honing en rozemarijn (10 minuten). Op een bord iets laten afkoelen.
  • Oven voorverwarmen op 210 graden C.
  • Op een met bloem bestoven werkvlak de ontdooide stukjes deeg per twee in stervorm op elkaar leggen en uitrollen tot een puntige cirkel van circa 18 cm (binnenring). Behalve 1 cm van de buitenste rand en de puntjes, overal inprikken met een vork.
  • De lapjes overbrengen op een bakplaat belegd met bakpapier. De uien erover verdelen, zo dat rand en puntjes vrijblijven. Bestrooien met de helft van de pitten
  • Na 20 minuten bakken op de middelste richel de taartjes uit de oven nemen en wachten tot u ze nodig hebt of meteen de kaas erover verdelen, bestrooien met de overige pijnboompitten plus een twijgje rozemarijn en nog 5-6 minuten doorbakken.
  • Sla (zonodig gewassen en gecentrifugeerd) bedruppelen met azijn. Aan tafel nootmuskaat over de taartjes.

Wijn: Pinot noir.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf kervelsoep: halve l. groentebouillon, waarin 4 geschrapte wortels in plakjes zijn gaargekookt. Vlak voor serveren binden met 1 eetlepel maïzena; flink wat fijngesneden kervel erdoor, meteen serveren over een half hardgekookt ei in de borden.
  • Na: vanillevla met frambozen.

Deel recept