Ingrediënten
Voor twee:
- geschrapte Opperdoezer Ronde
- in plakken, naar behoefte
- boter, zout
- 2 eetlepels grofgesneden bosuitjes
- 2 gewassen Elstar appels
- 1 eetlepel citroensap
- appelstroop
- 4 smalle plakken milde geitenkaas
- van ½ cm dik (bij elkaar circa 200 g)
- 1 losgeklopt ei
- paneermeel
- 2 eetlepels boter
De versche room der dertle geit, die in de beste kruiden weit, dichtte Joost van den Vondel. In zijn tijd was de geit nog een gewaardeerde soort kleinvee. Maar in het land van de koeien raakte kleinvee steeds meer op de achtergrond. Lange tijd keek men er wat op neer. In het toonaangevende Leerboek der Zuivelbereiding van H.B. Hylkema (1930), staat nog: ‘Zoo houdt men in Rusland melkpaarden, in de landen van Zuid Europa treedt de ezelin op de voorgrond … en zouden wij schapen en geiten vergeten, die zelfs in ons vaderland voor menig werkmansgezin zijn wat de koe is voor de boer?’ — om er vervolgens totaal niets meer over te zeggen.
Wat een verschil met de dag van vandaag! In mei 2015 heeft de Nederlandse halfharde geitenkaas het keurmerk Beschermde Oorsprongs Benaming gekregen van de Europese Commissie. Ons land telt ongeveer 365 moderne melkgeiten-bedrijven met een totale jaarproductie van 220 miljoen liter geitenmelk, verenigd in Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie onder het garantiesysteem KwaliGeit. Tijd voor een oer-Hollandse toepassing met aardappels die ook een BOB hebben. En een minstens zo Hollands bijgerecht.
- Plakken aardappel in ruim water gaarkoken. Afgieten, omschudden met boter, zout en bosuitjes. Warm houden.
- Appels tot op het klokhuis kruislings inkepen, blokjes snijden. Mengen met citroensap en appelstroop naar smaak.
- De kaasplakken door losgeklopt ei halen, in paneermeel drukken tot ze rondom bedekt zijn. De boter verhitten in een koekepan. De kaas aan weerszijden bruinbakken. Serveren met appelblokjes met extra likje stroop en aardappels.
Wijn: Pinot noir.
Menusuggestie:
- Vooraf Omelet met tuinkruiden. U houdt ei over van het paneren. Die vult u aan met 3 losgeklopte eieren en 3 eetlepels kleingesneden tuinkruiden plus peper en zout. Op klein vuur boter smelten in een kleine koekepan. Het struif in de pan schenken en laten stollen, terwijl u de pan heen en weer schudt en met een spaan het stollende ei naar het midden schuift. Dubbelklappen als het struif gestold is.
- Na: Chocoladevla. In 2 eetlepels van 250 ml vanillevla een stuk Chocolonely smelten. De rest erdoor roeren. Lange vingers erin.