Janny de Moor Janny de Moor

Verkapte spruitjes

Ingrediënten

Voor twee:

  • 8 vierkante filo-vellen (20 cm),
  • diepvries (samen ongeveer 120 g)
  • 32 spruitjes (350 g)
  • 1 losgeklopt ei
  • 24 plakjes chorizo  (125 g)
  • bakpapier
  • oranjemarmelade

Voor sommige mensen hangt aan spruitjes nog altijd de geur van het pluchen tafelkleed uit de jaren 50, de geur van elke dag hetzelfde. Zij houden het liever op avontuurlijke gerechten zoals bijvoorbeeld Franse uiensoep. Die geurt ook, maar naar vrijheid en oorbellen.

En nog altijd blijft men bang van het kleine bittertje dat is overgebleven na veel kweekwerk.

Bitter – de smaak die verbonden wordt met opspelende gal, met ontroostbaar verdriet, met onverbiddelijke wrok, met eindeloos lijden, met vergif. En toch: de meest interessante van alle primaire smaken. Je moet de smaak wel aanleren, want een kind belieft van nature niets bitters. Dat kind is dus nog niet toe aan basilicum, andijvie, perziken, chocola, witlof, koffie, pruimen, allerlei noten, sommige meloenen en mooie wijnen als de stoere Médoc.

Hier spruitjes als surprise met een ongewoon garnituur.

  • Het deeg een half uur in verpakking laten ontdooien. Uitgepakt onder een dunne vochtige doek leggen.
  • De spruitjes schonen; 3 minuten in kokend water laten meekoken zonder deksel, koud spoelen in een zeef.
  • De vellen deeg voorzichtig uitvouwen en van elkaar trekken, terugleggen onder de vochtige doek.
  • Telkens een vel deeg met losgeklopt ei bestrijken. 3 plakjes chorizo overlappend in een rondje middenop leggen. Daarop 4 spruitjes. De punten van het deeg omhoog vouwen, boven de spruitjes flink vastknijpen, zodat een soort zakje ontstaat met een uitstekende bovenkant. Op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.
  • Nu of koelen tot gebruik of de oven meteen voorverwarmen op 200 graden C. Op de middelste richel 15 minuten bakken. Serveren met oranjemarmelade.

Wijn: Macon blanc.

 

Menusuggestie:

  • Vooraf: wortelsalade met cashews. 2 winterwortels schillen met een dunschiller. Ook met een dunschiller in krullen schaven. 7-10 minuten koken in open pan, koud spoelen in een zeef. Mengen met een vinaigrette naar smaak. Op slablaadjes serveren bestrooid met cashewnoten.
  • Na: vanillevla met kaneelbiscuitjes (kanelly). Voordat u begint met koken 3 biscuitjes op een bordje leggen, bedekken met vanillevla.

Deel recept