Janny de Moor Janny de Moor

Walnootreepjes

Ingrediënten

Bakmateriaal:

  • ruim ingevette (pyrex)vorm
  • 30x22x3 cm,
  • bestrooid met paneermeel,
  • daarna uitgeklopt

 

Deeg:

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g gezeefde poedersuiker
  • snufje zout
  • 100 g koude boter
  • 4 eetl. losgeklopt ei
  • bloem voor het werkvlak

 

Beleg:

  • 200 g grofgemalen gepelde walnoten
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei (L)
  • 2 eetlepels rum
  • 175 g goede (= stevige) frambozenjam

Lang niet kunnen uitvinden waar deze koekjes, al 25 jaar favoriet bij mij thuis, nu echt vandaan kwamen. Indertijd beweerde de eigenaar van een Balkanrestaurant dat ze Plosjke heetten en Joegoslavisch waren. Dat laatste zeker, maar uit welke van de 7 republieken? Toen de verschillende kookboeken van de zelfstandige staten loskwamen heb ik ernaar gezocht en wat blijkt? Kroatië is tot nog toe de enige die ze opeist. Zoals ze ook Marco Polo opeisen, die zou eigenlijk uit Dalmatië komen en in feite Pilić (ook ‘kip’) hebben geheten. Men noemt deze koekjes Kolaçi od oraha i pekmeza (met walnoot en jam). Dat van die koekjes klopt, want ook de Women’s Guild van de St.Anthony Croatian Catholic Church van Los Angeles nam ze in 1982 al op in hun Favorite Croatian recipes.

  • Oven voorverwarmen op 175˚C.
  • Meel, suiker en zout mengen in een kom. De boter met twee messen erdoor snijden. Fijnwrijven met de vingertoppen. Met een mes ei erdoor roeren. Een plakkerig deeg kneden. Kwartiertje laten rusten. Op ruim bestoven werkvlak uitrollen tot ongeveer de grootte van de vorm. In de vorm vleien, uitdrukken tot de hele bodem is bedekt.
  • Bakken: 20 minuten op de onderste richel van de voorverwarmde oven. De koek is dan lichtbruin en bovenop al stevig.
  • Intussen noten, suiker, ei en rum door elkaar roeren.
  • De vorm uit de oven nemen. Oven instellen op 200˚C.
  • De koek, nadat hij wat is afgekoeld, met de bolle kant van een lepel bestrijken met losgeroerde jam. Vervolgens met twee theelepels bergjes walnootmengsel erop leggen, uitstrijken met een vork. De jam zal hier en daar te zien blijven, maar die gaatjes trekken vrijwel dicht bij het bakken.
  • De vorm opnieuw in de oven zetten, nu op de middelste richel, voor 20-25minuten.
  • Laten afkoelen op een rooster. Na afkoeling met een scherp mesje de harde randjes van het gebak wegsnijden (en opeten). De koek in reepjes van circa 3 of 1,5 bij 7 cm snijden. Dat moet goed diep gebeuren anders beschadigt u de reepjes. Uit de vorm nemen. Laten afkoelen op een rooster. Luchtdicht bewaren. Invriezen kan.

Deel recept