Janny de Moor Janny de Moor

Orthodoxe pompoen

Ingrediënten

Voor twee:

 

  • 1 oranje pompoen,
  • zonder ‘tuitje’  (circa 800 g)
  • 2 eetl. walnootolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 aardappels, in blokjes
  • peper, zout
  • 150 g tuinbonen, diepvries
  • 1 rood pepertje
  • 1 appel
  • blikje maïskorrels (150 g)
  • handje gepelde walnoten

 

Saus:

  • 4 eetl. honing
  • 2 eetl. pittige mosterd
  • 100 ml water
  • tabasco

In 2018  meldde dagblad Trouw, naar aanleiding van een ruzie in Oosters-Orthodoxe kring, dat de Oekraïense Orthodoxe kerk met zijn meer dan 18.000 parochies verreweg de grootste ter wereld is. Omdat ik (bijna!) alles naar eten vertaal heb ik meteen mijn Oekraïense kookboeken doorgenomen, wetend dat Orthodoxe mensen vanwege de vele vastenvoorschriften originele recepten met enkel groente hebben ontwikkeld. En zo ontstond dit gerecht. Oekraïeners verwerken graag sojaboontjes in dit soort potpourri. Die zijn hier in blikjes te koop onder de Japanse naam edamame. Gepelde tuinbonen bevielen mij beter.

  • De pompoen wassen. Over de bolle kant (niet over de vruchtaanzet!) laten halveren door een krachtige figuur. De vruchtaanzet wegsnijden; pitten en draden wegschrapen. Verpakt in magnetronfolie op de bolle kanten in een magnetronschaal zetten, 2 minuten garen op vol vermogen; laten staan.
  • De olie verhitten in een flinke koekepan. De uiesnippers fruiten, de aardappelblokjes met peper en zout toevoegen. Toegedekt laten garen.
  • Het pompoenvlees uit de schil nemen met een aardappelronder. De bevroren tuinbonen in een kom overgieten met warm water, meteen uit hun velletje knijpen. Pepertje kleinsnijden zonder pit, blokjes maken van de geschilde appel. Dit alles met de maïs kort laten meestoven.
  • Een saus roeren van honing, mosterd, vocht en tabasco.
  • De groente in de pompoenschillen scheppen. Garneren met walnoten. De saus apart erbij. En een flesje tabasco op tafel voor wie heter wil.

Wijn: Vouvray demi sec, anders een vette Chileense of Australische Chardonnay

 

Menusuggestie

  • Vooraf: per persoon 1 gekookte biet, in 5 plakken rondgelegd op een bordje, bedruppelen met wat citroensap. 125 g gesneden champignons met grofgesneden bosuitje en peper en zout bakken in 1 eetl. walnootolie. Fijngesneden peterselie erover. Hierbij crackers.
  • Na: Bonne Louise met abrikozen saus. Twee rijpe Louises schillen, halveren, ontdoen van klokhuis. Met de bolle kant boven in schaaltjes leggen. Twee eetl. abrikozenjam losroeren met 2 eetl. rum, over de peren lepelen.

Deel recept