Ingrediënten
Voor twee:
- 2 eetl. boter
- krielaardappels naar behoefte
- 300 g courgette
- peper, weinig zout
- 100 g kerstomaten
- 200 g feta
- veel basilicumblad
Erbij:
- vin gris
Een gerechtje gecomponeerd bij ‘vin gris’, Listel bijvoorbeeld. Rare naam, want die wijn is niet grijs, maar rose of oranje, een bleke rosé. Van het sap van ‘blauwe’ druiven. Net zo raar: witte wijn – maar die is zoals iedereen weet: geel. Pinot noir, alweer zoiets: zwarte pinot, maar het is een lichtrode wijn.
Mensen hebben voor eten en drinken wat ze lekker vonden vaak grappige namen bedacht waarmee ze hoopten hun gasten op het verkeerde been te zetten. Liebfraumilch – alsof het zog van de heilige Maria wijn zou zijn geweest. Een student zet zijn geliefde een eenvoudig gerecht voor: hete bliksem. Een studente maakt smørrebrød klaar voor haar vriend: Johann’s verleiding. Wijngaarden in vele hoeken van Frankrijk dragen de naam ‘Le Paradis’, het Paradijs – was u daar al eens geweest? Niet te dik kleden als u gaat!
En dan het voornaamste ingrediënt van dit recept: basilicum – het koningskruid. Wist u dat volgens vele geleerden Adam de eerste koning op aarde is geweest? Gaat u mee terug naar het begin?
- De boter verhitten in een koekepan. Hierin de gewassen kriel in plakken op matig vuur onder deksel gaar bakken onder af en toe omschudden.
- De courgette wassen. In de lengte doorsnijden, blokjes maken; 2 minuten laten meedoen met wat wat peper en weinig zout. Neemt u iets vooraf, dan moet u de bereiding van dit hoofdgerecht hier onderbreken en de pan afzetten. Weer opzetten voor de volgende handeling.
- De gehalveerde tomaatjes erbij schudden. Vervolgens de feta in blokjes onder deksel meewarmen tot de blokjes een beetje zacht worden, maar niet smelten. Tenslotte garneren met het basilicumblad. Meteen serveren.
Menusuggestie:
- Vooraf: taugé met hazelnoten. 100g taugé overgieten met kokend water, koud spoelen, goed laten uitlekken. Dan in 1 eetl. olie bakken met een handje grof gehakte hazelnoten, grofgesneden bosuitje, peper en zout. Op een blaadje ijsbergsla serveren in een horizontaal opengesneden pittabroodje, garneren met kappertjes.
- Toe: Bramen met bruine suiker en een scheutje rode port.