Ingrediënten
Voor twee:
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterwortel
- 1 vastkokende aardappel
- 1 rode ui
- 2 eetl. olijfolie
- 200 g blokjes tomaat met sap (blik)
- potje bruine bonen (370 g)
- halve l. water
- 50 g grofgesneden diepvries spinazie
- 4 eetl. fijngesneden spitskool
- peper, zout
- bosje basilicum
Erbij:
- 4 sneetjes volkorenbrood
- 3 eetl. olijfolie
- 1 teen knoflook
Uit Toscane: Zuppa di magro. Magro staat hier als afkorting van giorno di magro – vastendag. Oftewel ‘magerdag’, een woord voor vastendag in het zuiden van Nederland. In bijvoorbeeld de Geldersche Keukenmeid (ed. 1813) vind je een Soup de maigre van visch en een Soupe maigre van enkel bladgroente met wortels. De wereld was ook toen al klein en de kerk had nog veel invloed. Soep, het voedsel der armen bleek bij die kerkelijke voorschriften een uitkomst. Om te verdoezelen dat er geen vlees aan te pas kwam werd de soep vaak over knapperig (of oud!) brood geschept, net als bij de Franse uiensoep. Erbij kan ook.
Ter inspiratie: een keur aan vrolijke vegetarische recepten, met poëtische, spirituele en bijbelse omlijsting is te vinden in het rijk geïllustreerde boek ‘Clara’s Bron, door Beatrijs Corveleyn en Elisabeth Luurtsema, clarissen in stadsklooster ‘De Bron’ te Nijmegen (2017). Voor het hele jaar ook handige adviezen. Zoals dit idee om binnenshuis kruiden vóor te zaaien: gehalveerde rolletjes van toiletpapier vullen met potgrond, zaadjes erin, vochtig houden. Als de plantjes groot genoeg zijn met rolletje en al uitplanten.
- Geschilde bleekselderij, wortel en aardappel kleinsnijden. Ui snipperen. De olijfolie verhitten in een flinke pan. De groente hierin glazig fruiten. Tomaten toevoegen. Onder deksel 20 minuten laten smoren.
- Intussen de oven voorverwarmen op 200 graden C. De korstjes van het brood snijden. De olijfolie mengen met het uitgeperste knoflook. Het brood inkwasten met de olie en op een bakplaat met bakpapier in een kwartier knapperig bakken. Op een rooster leggen.
- Bonen en water toevoegen aan de gesmoorde groente. Met kool en spinazie doorkoken tot de kool gaar is. Afmaken met peper en zout. Tenslotte garneren met grofgesneden basilicum.
Menusuggestie
- Na: fruit