Ingrediënten
Voor twee:
- 300 g gevilde paling
- in stukken (ESF)
- 2 eetl. olijfolie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 laurierblad
- 1 rode peper in ringetjes
- 2 eetl. fijngesneden peterselie
- flink peper, zout
- 1/2 eetl. pikant paprikapoeder
- peper, zout
- 200 ml droge witte wijn
- 2 eetl. wittewijnazijn
- 50 ml water
Erbij:
- 100 g droge rijst
- aangemaakte sla
Laatst gaf ik een feestje. Een van de schotels was gerookte paling. Die was het eerste leeg. Mocht dat wel? De palingstand is toch in gevaar? En er zijn toch vangstquota voor de glasaal? Ja doen! zegt ‘Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN)’. Allicht, denk je dan. Maar ze zijn echt goed bezig. De vissers daarbij aangesloten zetten jonge paling uit, houden een hogere minimale maat voor vangst aan en helpen volwassen dieren terug naar zee, zodat ze naar de Sargassozee – hun geboorteplek – kunnen zwemmen om te paren. Zal de plastic soep daar ze niet tegenhouden? Volgens Wageningen Universiteit niet want ze leggen die hele afstand af zonder te eten. Maar het paaien is nog door geen mens waargenomen. DUPAN steunt het Wageningse wetenschappelijk onderzoek naar kunstmatige voortplanting en probeert zoveel mogelijk de barrières weg te nemen die onze geslotenkust nu eenmaal opwerpt. Het moet dus paling zijn met het logo Eel Stewardship Fund.
Het recept Enguias à Pescadora, in Portugal bedoeld voor zeepaling, blijkt heel geschikt voor onze ESF-stoofpaling. Het hele jaar te koop, wel even tevoren bestellen bij de betere vishandel.
- De paling wassen in water met wat zout, droogdeppen.
- De olie zachtjes verhitten in een kleine koekepan (24 cm). De ui in schijven, met schijfjes knoflook, ringen peper en laurier zacht fruiten. Peterselie erbij roeren. De stukken paling toevoegen. Peper, zout en paprika erover. Overgieten met wijn, azijn en water. 20-30 minuten heel zacht stoven onder deksel. Garneren met nog wat groen en paprikapoeder.
- Intussen de rijst koken volgens voorschrift op het pak en de sla aanmaken op uw eigen manier.
Wijn: witte Douro
Menusuggestie
- Vooraf: Venkelsoep. Een gesnipperde venkelknol met een gesnipperde ui in een snelkookpan kwartier onder druk koken in 400 ml visfond. Pureren, afmaken met zout en wat venkelgroen.
- Na: Rode port met blauwe kaas.